Boungiorno Italia - Dzień Dobry Italio - Bottega Del Gusto

Boungiorno Italia – Dzień dobry Italio

Nie ma nic piękniejszego niż pasja, która łączy grupę osób i stwarza możliwość do dzielenia się nią z innymi, a jeśli gromadzi szereg odbiorców to już jest pewne, że WARTO!
Tak zrodził się dzień włoski „Buongiorno Italia – Dzień Dobry Italio” dedykowany wszystkim miłośnikom Półwyspu Apenińskiego, który miał miejsce 20 października 2018 roku w Centrum Wielokulturowym w Warszawie. Bottega Del Gusto też miała w tym swój udział.

Wydarzenie „Buongiorno Italia – Dzień Dobry Italio” zostało włączone przez Włoski Instytut Kultury w Warszawie do XVIII tygodnia języka włoskiego na świecie.
Program uświetniły nietuzinkowe wystąpienia wyjątkowych osób ze świata italianistyki. Rozmowa z Andrea Donatelli i Alessandro Donati, twórcami bloga i kanału na YouTube “Italia po Polsku” dała możliwość skonfrontowania życia we Włoszech oraz w Polsce. Wystąpienie Pani dr Julii Krauze stworzyło okazję do poznania włoskich przysłów związanych z gotowaniem używanych często w domach mieszkańców Bel Paese; Pani Aneta Wielgosz oraz Pani Pamela Lange – współautorki bloga „Italofilia” zaprezentowały najznakomitsze włoskie desery, które zwieńczył pokaz przygotowania prawdziwie włoskiego tiramisu’ wykonany przez Pana dr. Leonarda Masiego. Co więcej, całość przebiegła w energicznej, włoskiej atmosferze, którą wniosła Pani mgr Agnieszka Ciarkowska – Nguyen, prezentując nieznane dotąd widzom ciekawostki oraz sprawdzając ich wiedzę quizem.

Na gości czekały wyśmienite włoskie przysmaki zasponsorowane przez firmy partnerskie. Degustacja najlepszej jakości serów włoskich takich jak: Asiago, Pecorino Romano, Pecorino z pistacjami, Pecorino Fantazja Biopek zapewniła „Bottega Del Gusto” łącząca w sobie włoskie delikatesy, winiarnię i kawiarnię. Cukiernia „Pasticceria Mignon” zabrała wszystkich w podróż po słodkościach Półwyspu Apenińskiego od „cornetti” przez „delizie italiane” aż do „cannoli” i wiele innych. Pizzeria „Pizza Lunga” przygotowała swój popisowy rodzaj pizzy w stylu rzymskim z szerokim wachlarzem dodatków oraz hit dnia włoskiego – czarna pizza. Podczas wydarzenia, goście mogli spróbować wykonanego przez dr. Masiego tiramisu’, zrobionego z prawdziwych włoskich produktów dzięki firmie „Tipica Italiana”.

„Buongiorno Italia – Dzień Dobry Italio” to pierwsze wydarzenie organizowane przez studentki filologii włoskiej na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego z tak pozytywnym odbiorem i szerokim zasięgiem. Mamy nadzieję, że już wkrótce nadarzy się kolejna okazja do szerzenia kultury Bel Paese.