Oliwa z oliwek extra vergine 100% włoska "rustico" Venturi 0,5 l - Bottega Del Gusto

Kategoria: Oliwy

Oliwa z oliwek extra vergine 100% włoska „rustico” Venturi 0,5 l

Opis:

Extra vergine to najcenniejsza oliwa z oliwek – z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma doskonały smak, zapach i kwasowość. Oliwa z kolejnych tłoczeń ma już gorsze właściwości. Najważniejszy tłuszcz oliwy z oliwek to jednonienasycony kwas oleinowy. Pomaga chronić organizm przed astmą i alergicznym zapaleniem błon śluzowych. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Oliwa z oliwek zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które do spółki z kwasem oleinowym obniżają krzepliwość krwi, co zapobiega zatorom, wylewom, zawałom. Oliwa to także bogactwo witaminy E, najsilniejszego z przeciwutleniaczy. Oliwa z oliwek nadaje się do sałatek, smażenia, pieczenia, gotowania. Jest niepisana zasada, by do potraw delikatnych dodawać oliwę obojętną w smaku, czyli z wytłoczyn. Zaś do sałatek, sosów i warzyw najlepsza jest extra virgin.

Oliwa niefiltrowana nazywana jest często swoistym beaujolais nouveau wśród oliw, ze względu na to, że jest to oliwa wyjątkowo młoda, o bardzo świeżym, przyjemnym, aczkolwiek zdecydowanym smaku i aromacie. Oliwa niefiltrowana  we Włoszech najlepiej smakuje „prosto od chłopa”, bezpośrednio z frantoio, niemalże zaraz po tłoczeniu.To bardzo gęsta i mętna oliwa, która idealnie nadaje się do stosowania zarówno na zimno do sałatek, świeżych warzyw jak i na ciepło, do doprawiania zup, gulaszu czy polania gorącej bruschetty. Niefiltrowana oliwa z oliwek to krótko mówiąc rarytas dla każdego amatora świeżo tłoczonej oliwy. To oliwa, która wyjątkowo oddaje smak i zapach najwyższej klasy oliwek, z których została wytłoczona, często przypomina przyjemny smak zielonego pomidora lub dopiero co skoszonej trawy.