Extra vergine to najcenniejsza oliwa z oliwek – z pierwszego tÅ‚oczenia na zimno. Ma doskonaÅ‚y smak, zapach i kwasowość. Oliwa z kolejnych tÅ‚oczeÅ„ ma już gorsze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Najważniejszy tÅ‚uszcz oliwy z oliwek to jednonienasycony kwas oleinowy. Pomaga chronić organizm przed astmÄ… i alergicznym zapaleniem bÅ‚on Å›luzowych. Obniża poziom zÅ‚ego cholesterolu we krwi. Oliwa z oliwek zawiera także wielonienasycone kwasy tÅ‚uszczowe, które do spółki z kwasem oleinowym obniżajÄ… krzepliwość krwi, co zapobiega zatorom, wylewom, zawaÅ‚om. Oliwa to także bogactwo witaminy E, najsilniejszego z przeciwutleniaczy. Oliwa z oliwek nadaje siÄ™ do saÅ‚atek, smażenia, pieczenia, gotowania. Jest niepisana zasada, by do potraw delikatnych dodawać oliwÄ™ obojÄ™tnÄ… w smaku, czyli z wytÅ‚oczyn. ZaÅ› do saÅ‚atek, sosów i warzyw najlepsza jest extra vergine.