Ser Parmigiano reggiano - Bottega Del Gusto

Kategoria: Sery

Ser Parmigiano reggiano

Cena:
10.70 zł / 100 g

Opis:

Parmigiano Reggiano jest to ser twardy wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, żywiących się świeżą trawą i ziołami. Posiada żółto – złotą skórę, która pokrywa krystaliczne, ziarniste tekstury sera w barwie kości słoniowej lub słomkowej. Jego miąższ jest sprężysty i elastyczny. Parmigiano Reggiano to prestiżowy ser, uznany za niepowtarzalny ze względu na jego jakość. Najznamienitszy z włoskich serów, słynny na całym świecie.

Dojrzewa minimum 24 miesiące, podczas których tworzą się w serze białe kryształki. Sery dojrzewają w ogromnych, mieszczących do stu tysięcy kręgów magazynach, gdzie regularnie przewraca się je i szczotkuje. Dzięki ręcznemu, niezmienionemu od siedmiu stuleci sposobowi wyrobu, recepturze nietolerującej żadnych dodatków z wyjątkiem soli, a także za sprawą mleka krów karmionych wyłącznie najświeższą trawą, ma on niespotykany nigdzie indziej, niemożliwy do skopiowania smak. Parmiggiano Reggiano to prawdziwy król włoskich serów, nazywany po polsku parmezanem. Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, zawsze z podwójnego udoju – porannego i wieczornego. Jego produkcja jest kontrolowana przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano i jest dozwolona jedynie w okresie od 1 kwietnia do 11 listopada. Smak orzechowy, lekko owocowy i pikantny. Waga pojedynczych kręgów mieści się w granicach 22-44 kg. Prawdziwy Parmigiano Reggiano produkuje się wyłącznie w określonym regionie, który obejmuje Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Wyrabiany jest według niezmienionej od stuleci receptury. Ser ten znany był już najprawdopodobniej Etruskom, a pod koniec średniowiecza, dzięki odwiedzającym Parmę podróżnikom i pielgrzymom, stał się słynny na terytorium całej Italii. Specjał doczekał się poza regionem pochodzenia setek naśladowców – serów doskonale nam znanych jako parmezan. Bardzo często startym parmezanem posypuje makarony i inne włoskie dania, doskonale nadaje się do zup i risotto oraz zapiekanek, jest także jednym z niezbędnych składników pesto. Do tego sera pasuje takie wino, które podkreśli jego szlachetność nie dominując. Podaje się go z lampką wina Barolo lub Montalcino Brunello, ze świeżym pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, jak również w towarzystwie szynki lub salami.