Ser pleśniowy Gorgonzola pikantna - Bottega Del Gusto

Kategoria: Sery

Ser pleśniowy Gorgonzola pikantna

Cena:
6.30zł / 100g

Opis:

Gorgonzola to tradycyjny, farmerski, spółdzielczy ser pleśniowy z żyłkami niebieskiej pleśni. Jego barwa waha się od biało-żółtej do słomkowej, z niepowtarzalnym marmurkowatym zielonym lub niebiesko-zielonym odcieniem żyłek pleśni. Ma miękki, słodkawy miąższ. We Włoszech mówi się, że ser musi być con la goccia, czyli ‚z łezką’, by podkreślić jego wyjątkową konsystencję – bardzo kremową i rozpływającą się w ustach. Status DOC otrzymał w 1955 roku.Gorgonzola to jeden z najstarszych włoskich serów. Jest produkowany na terenie Lombardii. Część serów dojrzewa w naturalnych jaskiniach Valsassina i Lodi. Ze względu na znakomity i oryginalny smak jest bardzo ceniony, a nawet można powiedzieć, że wręcz niezastąpiony we włoskiej kuchni. Z żyłkami niebieskawo-zielonej pleśni, nadającej mu swoisty charakter, jest smakowity i piękny. Produkuje się go z mleka krowiego. Jest to ser tak zwany podpuszczkowym, dojrzewającym, pleśniowym i bywa – w zależności od stopnia dojrzałości – bardziej lub mniej pikantny. Ser z mleka krowiego z pomarańczową skórką i niebieskimi plamkami pleśni. Produkowany zarówno z niepasteryzowanego, jak i pasteryzowanego mleka, do którego dodaje się kultury pleśni. Na około cztery tygodnie po rozpoczęciu dojrzewania sery są przebijane za pomocą grubej igły w celu pobudzenia rozprzestrzeniania się pleśni. Gorgonzola dojrzewa w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Ser jest zazwyczaj pakowany w folię, aby zachować odpowiednią wilgotność. Zielono-niebieskie plamki pleśni z penicyliny nadają serowi ostry, pikantny smak i stanowią doskonałą przeciwwagę do pełnotłustych serów śmietankowych. Smak od łagodnego do ostrego, w zależności od wieku, z nuta ziemi. Ważną dla amatorów cechą Gorgonzoli jest jej dość ostry grzybowy zapach. Gorgonzola produkowana jest w miejscowości położonej w północnej części Włoch, której to miejscowości ser zawdzięcza swoją nazwę. Swą nazwę przyjmuje od nazwy wsi, będącej prowincją Mediolanu, ważnego centrum handlowego. Wyrabiano go już w IX w., początkowo nazywał się ‚stracco gorgonzola’. ‚Stracco’ znaczy zmęczony i nazwa ta nawiązywała do męczącej drogi hodowców krów z Lombardii, którzy przeganiając swoje stada na letnie pastwiska zatrzymywali się w Gorgonzoli. Natomiast inna legenda głosi, że mistrz wyrabiania serów, zapominając całą noc o zostawionym na zewnątrz serowarni zsiadłym produkcie, odnalazł go rano spleśniałym. Gorgonzola jest doskonałym dodatkiem do sałatek i dipów. Spożywany po utarciu jako przyprawa do makaronu i mięsa oraz podawany na stół w kawałkach.Może być składnikiem deski serów, sosów, dodatkiem do sałat i makaronów, dobrze komponuje się z rybami. Najlepsza kombinacja, to Gorgonzola z dojrzałą gruszką, podana pod koniec posiłku. Ponadto współgra doskonale także z innymi owocami jak jabłka czy brzoskwinie. Spożywany do kanapek, w sosach lub sałatkach, zawsze ma swój charakterystyczny smak, który dominuje w potrawach. Serwowane wino: Amarone, Sallce Salentino lub deserowe wino jak Marsala lub Picolit.Do serów z niebieską pleśnią zazwyczaj pasują słodkie wina likierowe. Proponujemy słodkie czerwone wino musujące Vernaccia di Serrapetrona DOCG z winnicy Colleluce w regionie Marche i klasyczne słodkie wino Muffa Nobilis IGT Umbria z winnicy Palazzone, produkowane z gron sauvignon blanc z zastosowaniem szlachetnej pleśni. Proponowane wina: Sauternes-Bordeaux, Cabernet, Merlot, Porto.