Lardo di cusona Viani - Bottega Del Gusto

Kategoria: Wędliny

Lardo di cusona Viani

Cena:
7.00zł / 100g

Opis:

Podstawą do stworzenia smakowitego lardo są dwa toskańskie produkty: biały marmur pochodzący z Alp, a także wieprzowina, która jest najpopularniejszym rodzajem mięsa w tym właśnie regionie. Marmurowe jaskinie, w których dojrzewa lardo istnieją już od czasów rzymskich, jak powszechnie wiadomo jest to kamień szlachetny najlepszej jakości. Dawniej podczas gdy Ryzmianie skupiali się na wydobywaniu tego cennego surowca, barbarzyńcy zamieszkujacy te tereny zajmowali się hodowlą świń. Nie ulega wątpliwości, że najlepsze lardo pochodzi z Colonnata, małego miasteczka położonego w Alpach, skąd też oryginalnie się wywodzi. Stały wiatr w górskiej Colonnata stwarza idealne warunki do produkcji lardo. Dojrzewanie odbywa się w marmurowych misach natartych wcześniej aromatycznym czosnkiem. Mięsa nie przechowuje się w lodówce aż do momentu, kiedy tłuszcz stwardnieje. Takie przyprawy jak: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek są umieszczone pomiędzy dwoma warstwami tłuszczu. Niektórzy producenci aby wzmocnić smak i aromat produktu dodają również szałwię, anyż, kolendrę, oregano, a nawet cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.

Dojrzewanie lardo odbywa się w naturalnie w ciepłych, świeżych jaskiniach przez minimum 6 miesięcy. Jest to sprawdzony  i skuteczny sposób na utwardzenie i dojrzewanie produktu praktykowany już od wielu lat. Dzięki tej naturalnej metodzie dojrzewania możemy być pewni, ze produkt nie zawiera żadnych dodatkowych środków konserwujących.