Mortadella Romanella - Bottega Del Gusto

Kategoria: Wędliny

Mortadella Romanella

Cena:
5.60zł / 100g

Opis:

Mortadela jest dużą włoską kiełbasą z drobno mielonej mieszaniny, która zawiera co najmniej 15 % małych kostek słoniny. Mortadela jest czołowym produktem Bolonii . Czuć w niej smak przypraw , w tym cały lub zmielony czarny pieprz , pistacje , gałkę muszkatołową i jalapenos / oliwki , choć te smakowe nie są oryginalną recepturą Bolonii . Tradycyjnie podstawę stanowi wieprzowina mieloną do postaci pasty przy użyciu dużej zaprawy. Rzymianie nazywali tę kiełbasę fercinum mirtatum, gdyż smakiem przypominała jagody mirtu – tradycyjną przyprawę używaną do mortadelli zanim jeszcze pieprz trafił na europejski rynek. Mortadella oryginalnie jednak pochodzi z Bolonii , stolicy regionu Emilia-Romania , w innych regionach może być przyprawiana w nieco inny sposób. Mortadella z Prato to specjalność smaku czosnku, ta z Amatrice (wysoko w Apeninach północnego Lazio) jest lekko wędzona.