Nduja Piccante - Bottega Del Gusto

Kategoria: Wędliny

Nduja Piccante

Cena:
7.20zł / 100g

Opis:

Jest to pikantna, smarowalna, wieprzowa kiełbasa pochodząca z Włoch. Przeważnie jest produkowana z : łopatek, podbrzusza i podgardla, flaków z dodatkiem pieczonych papryczek i mieszaniny przypraw. Jest to Kalabryjska odmiana salami, która najprawdopodobniej stanowi kopię francuskiej andouille, produkowanej już od XXIII wieku przez Andegawenów. Nazwa kiełbasy pochodzi z łacińskiego „inducere”. Do przyrządzenia nduji używa się głównie mięsa z głowy wieprzowej(polików, tych samych, których używa się do guanciale), kawałków z różnych innych części świni, takich jak skóry czy słonina, a także grillowane ostre, czerwone papryczki chilli, które nadają nduji charakterystycznego smaku. Nduja oryginalnie pochodzi z południowych regionów Kalabrii, z małego miasteczka Spillinga i jej sąsiednich obszarów. Najczęściej jest podawana z kromką chleba lub z dojrzałymi serami. Jej unikalny smak sprawia, że pasuje niemalże do każdej potrawy, na przykład idealnie komponuje sie jako dodatek do sosów do makaronu.