Salami finocchiona - Bottega Del Gusto

Kategoria: Wędliny

Salami finocchiona

Cena:
6.00zł / 100g

Opis:

Finocchiona to jedno z najbardziej lubianych rodzajów salami w regionie Toscani. Nazwa odnosi się do kopru włoskiego, który jest jednym z głównych składników kiełbasy. Salami dojrzewa od 5 miesięcy do roku, w zależności od wielkości. Legenda glosi, że salami zostało wynalezione przypadkowo przez pewnego złodziejaszka, który kradnąc świeżą kiełbaskę w miasteczku nieopodal Prato ukrył ją na polu pełnym dziko rosnącego kopru. Kiedy po nią wrócił kilka dni później, odkrył, że salami przesiąknęło cudownym zapachem kopru, dzięki czemu stało się jeszcze bardziej aromatyczne i smaczne. Finocchiona produkowana jest głównie z mięsa wieprzowego (tłuszcz wieprzowy, łopatka, podbrzusze), mięso i tłuszcz są mielone razem, przyprawiane solą, pieprzem, czosnkiem i koprem włoskim. Proporcje tłuszczu i mięsa wynoszą mniej więcej 50%/50%