Salami toscano - Bottega Del Gusto

Kategoria: Wędliny

Salami toscano

Cena:
6.00zł / 100g

Opis:

Spośród wszystkich salami, specjałów regionu Toskanii wyróżnia się tę jedną – z dodatkiem grubo mielonych kawałków tłuszczu. Toskańskie salami to tradycja tego regionu, znana i ceniona na całym terytorium Włoch. Jest to kiełbasa o delikatnym smaku i zapachu, uzyskuje się ją poprzez zmielenie poszczególnych cześci świni, zwłaszcza tych chudych, np. łopatek. Tłuszcz pozyskuje się z tylnych partii wieprza. Chude kawałki zostają pokrojone i pozostawione na 3 dni w temperaturze 0 stopni, a nastepnie połączone z kawałkami tłuszczu i doprawione solą, pieprzem i ziołami. Na sam koniec tak przygotowana mieszanina jest wprowadzana do natualnych jelit wieprzowych. Dojrzewanie toskańskiego salami odbywa się w specjalnych pomieszczeniach, w temperaturze od 10 do 12 stopni, a trwa około 5 miesięcy.