Speck - Bottega Del Gusto

Kategoria: Wędliny

Speck

Cena:
5.40zł / 100g

Opis:

Szynka wędzona bez tłuszczu – Speck 

Nazwy tej wędliny nie można przetłumaczyć. Jest to część dziedzictwa kulturowego regionu, skąd oryginalnie wywodzi się Speck, tzn. z Górnej Adygi (Tyrol Wysoki). Ten rodzaj wędliny powstał dzięki mieszkańcom Dolomitów, którzy odizolowani od świata musieli znaleźć sposób na konserwację mięsa. W początkowej fazie produkcja koncentrowała się dookoła doliny Waltoza położonej między miastem Merano, w północnych Włoszech, a granicą włosko-szwajcarską. Później rozprzestrzeniła się również na inne regiony. W chwili obecnej mięso jest delikatnie odtłuszczane, doprawiane i wędzone z umiarem. Do produkcji Speck’a używane są wyłącznie świńskie uda bez kości. Mięso jest rozciągane, a następnie poddawane działaniu prasy, aby otrzymało swój charakterystyczny kształt, odróżniający Speck od innych wędlin. W celu podkreślenia smaku dodawana jest sól morska, czosnek, biały i czarny pieprz, liść laurowy, jagody, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz inne aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane mięso odstawiane jest na okres 30 dni, aby odpowiednio wzmocniło swój smak, po czym następuje wędzenie – proces delikatny, ale bardzo ważny. Odbywa się on w specjalnie do tego przygotowanych piecach na drzewie klonowym albo bukowym, z dodatkiem chrustu z jałowca. Cała operacja trwa około dziesięciu dni w temperaturze nie przekraczającej 20°C, pozwala to na uzyskanie wyjątkowego aromatu i oryginalnego koloru. Po tej fazie mięso dojrzewa minimum przez 5 miesięcy w specjalnych, chłodnych pomieszczeniach.  Najbardziej znany i ceniony jest Speck z Certyfikatem Pochodzenia Geograficznego wywodzący się z regionu Górnej Adygi (Tyrol Wysoki).