Torrone z pistacjami - Bottega Del Gusto

Torrone z pistacjami

Desery
Torrone z pistacjami
28 listopada 2017

Włosi szczycą się znakomitymi deserami i słodyczami. W okresie świątecznym niezwykle popularne są pyszne włoskie słodkie chleby (Panettone, Pandoro), struffoli – niewielkie pączki charakterystyczne dla Neapolu oraz il torrone – czyli nugat przyrządzony z miodu, cukru, białek jaj i dodatku migdałów. Miękki, ciągnący nugat doskonale komponuje się także z innymi orzechami. Piękną kompozycję biało – zieloną stworzy dodatek pistacji. Poniżej znajdą Państwo przepis na świąteczną wariację na temat torrone.

Składniki
  • 2 arkusze jadalnego papieru ryżowego (można je zastąpić suchym waflem)
  • 2 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki płynnego miodu, wysokiej jakości
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 szklanki obranych surowych pistacji
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 ͦ C
  2. Przygotować kwadratową formę o boku ok. 20cm. Papier ryżowy wyłożyć na spód foremki, w razie potrzeby przyciąć. W takim sam sposób przyciąć drugi arkusz papieru (do wykorzystania w na ostatnim etapie).
  3. Miód, cukier, sól, syrop kukurydziany i wodę wlać do garnuszka. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając – tylko do czasu rozpuszczenia wszystkich składników. Umieścić termometr cukierniczy i pozostawić gotujący się karmel do czasu osiągnięcia 170 ͦ C – bez mieszania!
  4. Ubić białka na sztywną pianę
  5. W międzyczasie umieścić na kilka minut pistacje w rozgrzanym piekarniku, następnie wyłączyć piekarnik pozostawić orzechy do wystygnięcia
  6. Kiedy białka będą ubite a przygotowywana masa w garnuszku osiągnie wystarczającą temperaturą, powoli cienkim strumieniem, wlewać masę do ubitych białek, cały czas miksując. Po przelaniu całości zwiększyć obroty miksera (prawie do maksimum), miksować kilkanaście minut aż do zgęstnienia masy.
  7. Kiedy masa będzie bardzo gęsta, zmienić końcówkę miksera na mieszadło, szpatułką lub drewnianą łyżką dodać do masy pistacje, dokładnie wymieszać na wolnych obrotach.
  8. Przełożyć uzyskaną masę do wcześniej przygotowanej foremki, wygładzić szpatułką powierzchnię (aby była równa), przykryć przyciętym waflem ryżowym, docisnąć.
  9. Odstawić do stężenia masy w chłodne miejsce na całą noc.
  10. Kroić ostrym nożem w paseczki lub kwadraty. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, oddzielając poszczególne kawałki papierem do pieczenia. Tak zabezpieczony nugat można przechowywać do 2 tygodni.

Smacznego!