- Bottega Del Gusto

Kolacje
12 grudnia 2018

Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, smaczne i tanie danie. Idealne do serwowania
zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi oraz jako posiłek podczas pracy.

Składniki

– 320 g makaronu Farfalle

– 130 g pesto

– 1 pęczek pomidorów

– sól,  pieprz

– świeże liście ruccoli

Sposób przygotowania

Doprowadź wodę w garnku do wrzenia, dodaj sól i gotuj makaron przez czas wskazany na opakowaniu. W międzyczasie wlej pesto do miski sałatkowej, dodaj łyżkę stołową gotującej się wody z garnka i pozwól mu się stopić. Następnie umyj i pokrój pomidory na małe kawałki i umieść je w salaterce. Gdy farfalle zostaną ugotowane (koniecznie al dente), osusz je i opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Potem przełóż do miski sałatkowej, dodaj pokrojone pomidorki, liście rukoli, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Danie to możesz spożyć na ciepło lub wstawić do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki się wymieszały. Danie podawaj posypane startym serem Parmigiano Reggiano lub Gran Padano.