Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, smaczne i tanie danie. Idealne do serwowania
zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi oraz jako posiłek podczas pracy.
– 320 g makaronu Farfalle
– 130 g pesto
– 1 pęczek pomidorów
– sól, pieprz
– świeże liście ruccoli
Sposób przygotowaniaDoprowadź wodę w garnku do wrzenia, dodaj sól i gotuj makaron przez czas wskazany na opakowaniu. W międzyczasie wlej pesto do miski sałatkowej, dodaj łyżkę stołową gotującej się wody z garnka i pozwól mu się stopić. Następnie umyj i pokrój pomidory na małe kawałki i umieść je w salaterce. Gdy farfalle zostaną ugotowane (koniecznie al dente), osusz je i opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Potem przełóż do miski sałatkowej, dodaj pokrojone pomidorki, liście rukoli, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Danie to możesz spożyć na ciepło lub wstawić do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki się wymieszały. Danie podawaj posypane startym serem Parmigiano Reggiano lub Gran Padano.