Brasato al Barolo - Wołowina duszona w winie Barolo - Bottega Del Gusto

Brasato al Barolo – Wołowina duszona w winie Barolo

Kolacje
Brasato al Barolo – Wołowina duszona w winie Barolo
7 września 2017

Wołowina duszona w winie Barolo

Składniki
  • 1.5 kg łopatki wołowej,
  • 1 butelka wytrawnego wina Barolo,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 łodyżki selera naciowego,
  • 10 ziarenek jagody jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 goździki,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól,
  • Pieprz.
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj marynatę. Ułóż mięsto w dużej misce z liśćmi laurowymi,  goździkami, jagodami jałowca i rozmarynem. Dolej wina i odłóż mięso do zamarynowania na 24 godziny w chłodnym i suchym miejscu.
  2. Wyjmij mięso z marynaty. Odłóż marynatę na później. Dodaj masło i oliwę z oliwek do garnka, ustaw na kuchence średni ogień i obsmaż mięso z każdej strony, do czasu aż uzyska złocisto brązowy kolor.
  3. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do wołowiny. Smaż do czasu, aż cebulka się zeszkli.
  4. Zalej wołowinę i mieszankę warzyw w garnku razem z winem, ziołami i marynatą. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
  5. Gdy marynata zacznie wrzeć, przykryj garnek pokrywką.
  6. Gotuj wołowinę na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pamiętaj o obracaniu mięsa co 1,5 godziny.
  7. Wyjmij mięso z garnka, połóż na czystej desce do krojenia. Podczas, gdy wołowiny „odpoczywa”, zmiksuj warzywa i powstały sos, aby uzyskać gładkie sugo d’arrosto.
  8. Wlej zmiksowane sugo d’arrosto z powrotem do garnka i podgrzej na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  9. Pokrój wołowinę i wlej sugo d’arrosto do sosjerki.
  10. Podawaj wołowinę z puree ziemniaczanym lub polentą, polanymi sugo d’arrosto.

Buon appetito!