19 października 2017Klasyczne, cieniutkie jak papier, lekkie – właśnie takie powinno być prawdziwie włoskie ciasto na pizzę, aby królową potrawy był sos, a królem składniki. Niby każdy wie, ale ciężko wykonać ciasto, które będzie przypominało smak pizzy jedzonej w jednej z restauracji we Włoszech. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na jego wykonanie!
SkładnikiSkładniki na 2 średniej wielkości pizze:
390g mąki pszennej chlebowej
115g mąki semoliny
1 i 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody
15g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
12g soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania- Przygotować rozczyn z drożdży. W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, jedną łyżkę mąki pszennej, zalać wodą i odstawić na 15 min.
- Pozostałą mąkę oraz mąkę semolinę przesiać do dużej miski, dodać oliwy z oliwek, sól oraz przygotowany rozczyn drożdżowy.
- Ciasto dobrze wyrobić (ok. 8minut), przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (min. 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc).
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę, chwilę wyrobić, podzielić na dwie równe kule, przykryć wilgotną ściereczką na kilkanaście minut. Uważać, aby wyrobione ciasto nie było zbyt “omączone” co spowoduje przypalanie spodu, wyrobione ciasto najlepiej przełożyć w suche miejsce.
- Rozgrzać piekarnik do maximum (około 250 stopni)
- Z kul ciasta uformować ręcznie cienkie placki o ok. 35-40cm średnicy. Ciasto jest lekkie, nie trzeba używać wałka.
- Wyłożyć sos i dowolne składniki (radzimy nie dodać ich zbyt wiele, pizza ma być lekka, składniki drobno pokrojone). Włosi nie lubią pizzy z nadmiarem składników.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok 13min lub krócej – od ok. 10 minuty sprawdzać, czy ciasto się nie zarumieniło.
Smacznego!