Spaghetti Bolognese - Bottega Del Gusto

Spaghetti Bolognese

Kolacje
Spaghetti Bolognese
12 października 2017

Klasycznie, po włosku – jak przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese? Sprawdźcie przepis poniżej:

Składniki

Składniki na 6 porcji Spaghetti Bolognese:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Oregano
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • Oliwa z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml czerwonego włoskiego wina
  • 1 x 280 g suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 x 400 g pomiodorków śliwkowych z puszki
  • 500 g włoskiego makaronu spaghetti
  • Parmezan do posypania dania
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania
  • Nagrzej piekarnik do 180ºC
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebulę, posiekaj rozmaryn, pokrój boczek.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju na średnim ogniu, dodać boczku, rozmarynu, oregano, czosnku i cebuli. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do kiedy składniki staną się miękkie i szkliste.
  • Dodać wołowinę, rozbijając mięso łyżką, a następnie smażyć przez 2 do 3 minut, aż  mięso zacznie stawać się brązowe, a następnie zalać winem. Doprowadzić sos do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł.
  • W międzyczasie przygotuj pastę z suszonych pomidorków (w malakserze, blenderze). Otrzymaną pastę razem z pomidorami śliwkowymi dodaj na patelnię. Mieszaj, „połam” łyżką pomidorki śliwkowe.
  • Całość przelewamy do garnka, na wierzch sosu dajemy papier do pieczenia, przykrywamy pokrywką i zapiekamy sos przez 1 godzinę – jeśli po 30 minutach wygląda na suchy, dodaj odrobinę wody.
  • Na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia, przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu wody.
  • Rozdziel makaron na 6 porcji, nałóż łyżkę gotowego sosu i posyp startym parmezanem.

Smacznego!