Pizza salsiccia e friarielli napoletana - przepis - Bottega Del Gusto - strona

Pizza salsiccia e friarielli napoletana

Lunch
Pizza salsiccia e friarielli napoletana
22 czerwca 2018

Przepis na: Pizza salsiccia e friarielli napoletana

Pizza salsiccia e friarielli napoletana to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni neapolitańskiej. Brokuły i pikantna salsiccia stanowią razem połączenie idealne.

Ta pizza to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej które powstało w Neapolu – miejscu uważanym za kolebkę włoskiej kuchni. Właśnie tam, pochodzące z okolic wulkanu Wezuwiusz składniki łączą się w niepowtarzalny sposób, tworząc danie, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w Italii, ale i na całym świecie.

Jeśli szukasz pysznej i oryginalnej pizzy, pizza salsiccia e friarielli napoletana jest doskonałym wyborem. Zaskocz swoich bliskich tą wyjątkową włoską potrawą i pozwól, by aromaty Neapolu przeniosły Cię w magiczny świat smaków.

Poniżej przepis z wykorzystaniem produktów z oferty naszych delikatesów – szybko, bardzo dobrej jakości i smacznie:)

Składniki

1 kulka gotowego ciasta na pizzę Bottega del Gusto
1 kulka mozzarelli
1/3 słoiczka Friarielli alla napoletana (odsączonego)
1 szt. Salsiccii
Świeża papryczka chilli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Wyjąć z lodówki ciasto na pizzę i odłożyć na 20 min, a następnie rozwałkować ciasto. Ciasto powinno mieć średnicę ok. 33cm
2. Na rozwałkowane ciasto ułożyć porwaną na duże kawałki mozzarellę.
3. Odsączyć z zalewy Friarielli alla napoletana (brokuły). Ułożyć na pizzy. Wedle uznania można dodać więcej brokułów.
4. Salsiccię porwać na kawałki i ułożyć na pizzy. Wedle uznania może to być więcej niż jedna sztuka. Na koniec dodać świeżą pokrojoną papryczkę chilli.
5. Piec pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.