Opis
Chlebek TIGELLE MONTANARE 300G
Chlebek TIGELLE MONTANARE 300G Tigella to mały, okrągły płaski chlebek charakterystyczny dla rejonów Bolonii i Modeny. Prawdopodobnie wywodzi się ze sposobu, w jaki w czasach rzymskich wypiekano focaccię wewnątrz terakotowych pojemników. Te terakotowe krążki nazywano “tigelle”, a w ich wnętrzu umieszczano ciasto zawinięte w liście kasztanowca, które następnie pieczono przy palenisku, pod popiołem. Dziś używa się aluminiowych patelni tigella, które stawia się na gazowym ogniu. Tigelle są wykonywane według określonych specyfikacji produkcyjnych, z systemem kontroli mającym na celu ich ścisłe przestrzeganie. Oryginalne składniki, które składają się na recepturę przekazywaną od wieków: tylko woda źródlana, sól Cervia, kamienna mąka pszenna i włoska oliwa z oliwek extra virgin. Kunszt, poszanowanie zasad tradycyjnej kuchni i specjalne gotowanie tego produktu sprawiają, że jest on autentyczny i pyszny.
Składniki: mąka z pszenicy miękkiej typu “0” (80%), mąka z pszenicy miękkiej półziarnista mielona typu “2” (20%), woda, mleko, drożdże, sól morska z Cervii, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Waga 300g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.