Amarone Valpolicella D.O.C.G. Classico BISCARDO 750ML

Kategoria: Wina

Amarone Valpolicella D.O.C.G. Classico BISCARDO 750ML

162,00 

4 w magazynie

SKU: 006061 Kategorie: , ,

Opis

Amarone Valpolicella D.O.C.G. Classico BISCARDO 750ML

Amarone Valpolicella D.O.C.G. Classico BISCARDO 750ML Winogrona Corvina, Molinara i Rondinella są podstawą do produkcji niektórych wspaniałych win Veronese, takich jak Valpolicella, Ripasso i Amarone, które cieszą się stałym międzynarodowym sukcesem.

Tereny uprawne znajdują się na wzgórzach miejscowości wokół Werony na wysokości około 150-400 metrów nad poziomem morza. Winogrona są zawsze zbierane ręcznie i umieszczane w małych drewnianych skrzynkach zaraz po wschodzie słońca lub późnym wieczorem, aby zapobiec ich uszkodzeniu przez najbardziej intensywne upały dnia.

W rzeczywistości owoce zebrane w chłodniejszych godzinach pozostają nienaruszone i nie grozi fermentacja skórki podczas transportu. Następnie winogrona pozostawia się do wyschnięcia, aby skoncentrować cukry. Nasz Amarone jest produkowany w specjalnych kontrolowanych suszarniach.

W Amarone jakość skórki winogron ma podstawowe znaczenie, ponieważ określa garbniki, kolor i intensywność smaku wina. Proces suszenia nie tylko powoduje koncentrację moszczu wewnątrz wiązki, ale także zwiększa jego kontakt ze skórkami. Suszenie dodatkowo metabolizuje kwasy zawarte w winogronach i powoduje polimeryzację garbników w skórkach, pomagając zrównoważyć gotowy produkt.

Proces ten trwa zwykle 120 dni, a najbardziej widoczną konsekwencją jest utrata masy winogron: od 35% do 45% w przypadku Corviny, od 30% do 40% w przypadku Molinary i od 27% do 40% w przypadku Rondinelli. Po wysuszeniu, pod koniec stycznia iw pierwszych dniach lutego, winogrona są tłoczone i przechodzą niskotemperaturowy proces suchej fermentacji, który może trwać od 30 do 50 dni.

Po fermentacji wino dojrzewa najpierw w stali, a następnie w małych beczkach o pojemności 20 i 50 hektolitrów.

Zawartość alkoholu: 15,5%.

Kolor: głęboki granat.

Perfumy: winny i trwały.

Smak: aksamitny z gorzkim body, nutami wiśni i gorzkich migdałów.

Temperatura użytkowania: 16-18 ° C

Zalecane połączenie: doskonałe do czerwonych mięs i dziczyzny.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Masz coś do przedyskutowania?