Najlepszy włoski przepis na cantucci | Bottega del Gusto

Przepis na cantucci

Desery
Przepis na cantucci
29 listopada 2021

Cantucci (Cantuccini) znane są również jako “Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu.

 

To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się w 3 minuty, miesza wszystkie składniki w misce i poddaje obróbce termicznej. Kilka minut w piekarniku i będą gotowe do krojenia. Sekretem zrobienia miękkiego cantucci o biszkoptowej i pachnącej konsystencji, ale nie nadmiernie chrupiącej i twardej, jest dodatek niewielkiego procentu amoniaku. Cantucci są idealne do podawania w Boże Narodzenie.

Składniki

– 280 g mąki 00
– 150 g cukru pudru
– 130 g migdałów ze skórką
– 2 jajka
– starta skórka z pomarańczy
– starta skórka z cytryny
– wanilia
– łyżeczka amoniaku do ciast (ewentualnie łyżeczka proszku do pieczenia)
– szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj widelcem jajka, cukier, starte skórki cytrusów, sól i wanilię.
2. Dodaj mąkę i amoniak do ciast.
3. Ugniataj kilka sekund, aż uzyskasz jednorodną mieszankę. Jeśli klei się do palców, posyp trochę mąki.
4. Dodaj migdały z całą skórką.
5. Podziel ciasto na pół i zrób dwa bochenki o szerokości około 3 cm.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni w środkowej części piekarnika przez około 15 – 18 minut.
7. Pokrój na grubość około 1,5 – 2 cm.
8. Piecz w piekarniku przez 4 minuty z jednej strony; następnie odwróć je i piecz przez kolejne 4 minuty z drugiej strony.
9. Po wyciągnięciu z piekarnika będą wydawały się twarde. Poczekaj kilka godzin, a zobaczysz, że każdy kęs będzie pachnący i miękki.

Buon Appetito!