- Bottega Del Gusto

Kolacje
12 grudnia 2018
Składniki

– 8 okrągłych cukinii

– 250 g mielonej cielęciny

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki bułki tartej- posiekana natka pietruszki

– 2 jajka

– 40 g tartego Parmigiano Reggiano

– 1 pomidor

– 1 szklanka białego wina

– 1 szklanka białego wina

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 1 szklanka sosu pomidorowego

– 1/2 cebuli

– 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (olio extravergine di oliva)

– sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyj dokładnie cukinie, odkrój od nich wierzch i opróżnij, pozostawiając skorupę. Miąższ, który został, posiekaj na drobne kawałki i odłóż na bok. W międzyczasie w małej miseczce ubij jajka z solą i pieprzem. Następnie w oddzielnym naczyniu wymieszaj mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, pietruszką, bułką tartą, zmiksowanym pomidorem i posiekaną cukinią. Przygotowanym w ten sposób farszem napełnij cukinie i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Następnie na patelni usmaż cebulę, dolej wino i pozwól mu wyparować. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy i jedną szklankę wody. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut na dużym ogniu. Na koniec tym świeżo przygotowanym sosem polej cukinie znajdujące się w naczyniu, posyp startym serem Parmiggiano Reggiano i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Buon appetito!