7 września 2017Wołowina duszona w winie Barolo
Składniki- 1.5 kg łopatki wołowej,
- 1 butelka wytrawnego wina Barolo,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 łodyżki selera naciowego,
- 10 ziarenek jagody jałowca,
- 3 liście laurowe,
- 4 goździki,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 30 g masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól,
- Pieprz.
Sposób przygotowania- Przygotuj marynatę. Ułóż mięsto w dużej misce z liśćmi laurowymi, goździkami, jagodami jałowca i rozmarynem. Dolej wina i odłóż mięso do zamarynowania na 24 godziny w chłodnym i suchym miejscu.
- Wyjmij mięso z marynaty. Odłóż marynatę na później. Dodaj masło i oliwę z oliwek do garnka, ustaw na kuchence średni ogień i obsmaż mięso z każdej strony, do czasu aż uzyska złocisto brązowy kolor.
- Drobno posiekaj warzywa i dodaj do wołowiny. Smaż do czasu, aż cebulka się zeszkli.
- Zalej wołowinę i mieszankę warzyw w garnku razem z winem, ziołami i marynatą. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
- Gdy marynata zacznie wrzeć, przykryj garnek pokrywką.
- Gotuj wołowinę na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pamiętaj o obracaniu mięsa co 1,5 godziny.
- Wyjmij mięso z garnka, połóż na czystej desce do krojenia. Podczas, gdy wołowiny “odpoczywa”, zmiksuj warzywa i powstały sos, aby uzyskać gładkie sugo d’arrosto.
- Wlej zmiksowane sugo d’arrosto z powrotem do garnka i podgrzej na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Pokrój wołowinę i wlej sugo d’arrosto do sosjerki.
- Podawaj wołowinę z puree ziemniaczanym lub polentą, polanymi sugo d’arrosto.
Buon appetito!