Risotto z truflami z włoską kiełbasą – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Risotto truflowe z włoską kiełbasą z truflami

Kolacje
Risotto truflowe z włoską kiełbasą z truflami
13 maja 2020

Poznaj przepis na Risotto truflowe z włoską kiełbasą z truflami – wg przepisu Czosnek w Pomidorach

Risotto to bardzo popularne danie północnej kuchni włoskiej. Gotuje się je około 30 minut, niemal nieustannie mieszając, ale warto poświęcić jej trochę uwagi. Ryż carnaroli lub arborio powoli małymi porcjami gotuje się z bulionem, podlewając małymi porcjami. Niezwykle ważne jest tutaj masło oraz ser (zazwyczaj Parmigiano Reggiano), często też wino. Risotto truflowe z włoską kiełbasą z truflami to niezwykłe przeżycie kulinarne, ze względu na najwyższej jakości składniki, które zostały w nim użyte.

Poznaj sprawdzony przepis od znakomitej blogerki kulinarnej i fanki naszych włoskich produtków 🙂 Autorką przepisu jest Czosnek w Pomidorach – Anna Kosterna-Kaczmarek. Czosnek w Pomidorach powstał z miłości do jedzenia, gotowania i z potrzeby podzielenia się tą miłością z innymi. Autorka zdobyła wiele cennych nagród i wysokich miejsc w konkursach kulinarnych. Najcenniejsze z nich to na pewno wyróżnienie w kategorii KULINARNE w konkursie Blog Roku 2014, II miejsce w II edycji konkursu BlogerChef, III miejsce w konkursie Kulinarni Mistrzowie, którego organizatorem było wydawnictwo Edipresse oraz wygrana podróż kulinarna do Barcelony w konkursie Złoto Hiszpanii. Jako jedna z pięciu polskich blogerek kulinarnych, wygrała wyjazd misyjny do Włoch w konkursie Poland at EXPO, którego organizatorem była Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości oraz magazyn USTA.

Z miłości również do kuchni włoskiej, przygotowała dla Państwa przepis na wyjątkowo aromatyczne truflowe risotto. Sprawdź jak je przygotować z wykorzystaniem produktów z naszych delikatesów.

Zapraszamy do odkrywania śródziemnomorskich smaków!

 

 

 

Składniki

• 500 g ryżu carnaroli (Divella)
• 150 g masła o zawartości min. 82% tłuszczu
• 1 cebula
• 300 ml wina białego wytrawnego (np. wino Gavi produkowane ze szczepu Cortese)
• 600 ml intensywnego bulionu
• 160 g Tartufaty (San Tommaso)
• 250 g włoskich kiełbasek z truflami (San Tommaso)
• 150 g sera Parmigiano Reggiano

 

 

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz i posiekaj. Kiełbaski z truflami pokrój w kostkę. Ser Parmigiano Reggiano zetrzyj na tarce. Bulion podgrzej, aby był mocno gorący.
2. Na szerokiej patelni z grubym dnem lub w szerokim niskim garnku rozgrzej 100 g masła, dodaj cebulę i smaż mieszając, aż się zeszkli.
3. Do cebuli wsyp ryż carnaroli i smaż mieszając przez około 1 minutę, ryż powinien stać się lekko przezroczysty. Wlej połowę wina i mieszaj, aż alkohol odparuje i ryż wchłonie płyn.
4. Dodaj kiełbasę i smaż mieszając około 1 minutę.
5. Do garnka wlewaj po jednej chochli gorącego bulionu mieszając cały czas. Dolewaj kolejną porcję, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie al dente dodaj pastę truflową.
6. Wlej resztę wina. Mieszaj całość przez 2 minuty. Wsyp do garnka starty ser oraz dodaj resztę masła. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5 minut.
7. Po tym czasie podawaj risotto. Idealnie będzie smakowało z kieliszkiem wina, które dodane było do gotowania.

Smacznego!

 

Zapraszamy do sprawdzenia pozostałych przepisów na blogu “Czosnek w Pomidorach“: https://czosnekwpomidorach.pl/