12 października 2017Klasycznie, po włosku – jak przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese? Sprawdźcie przepis poniżej:
SkładnikiSkładniki na 6 porcji Spaghetti Bolognese:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- Oregano
- 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
- Oliwa z oliwek
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 200 ml czerwonego włoskiego wina
- 1 x 280 g suszonych pomidorów ze słoiczka
- 2 x 400 g pomiodorków śliwkowych z puszki
- 500 g włoskiego makaronu spaghetti
- Parmezan do posypania dania
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania- Nagrzej piekarnik do 180ºC
- Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebulę, posiekaj rozmaryn, pokrój boczek.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju na średnim ogniu, dodać boczku, rozmarynu, oregano, czosnku i cebuli. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do kiedy składniki staną się miękkie i szkliste.
- Dodać wołowinę, rozbijając mięso łyżką, a następnie smażyć przez 2 do 3 minut, aż mięso zacznie stawać się brązowe, a następnie zalać winem. Doprowadzić sos do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł.
- W międzyczasie przygotuj pastę z suszonych pomidorków (w malakserze, blenderze). Otrzymaną pastę razem z pomidorami śliwkowymi dodaj na patelnię. Mieszaj, “połam” łyżką pomidorki śliwkowe.
- Całość przelewamy do garnka, na wierzch sosu dajemy papier do pieczenia, przykrywamy pokrywką i zapiekamy sos przez 1 godzinę – jeśli po 30 minutach wygląda na suchy, dodaj odrobinę wody.
- Na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia, przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu wody.
- Rozdziel makaron na 6 porcji, nałóż łyżkę gotowego sosu i posyp startym parmezanem.
Smacznego!