Wyjątkowy przepis na bób po sycylijsku | Bottega del Gusto

Bób po sycylijsku

Lunch
Bób po sycylijsku
29 marca 2021

Wydaje się, że przygotowanie bobu, czyli smacznej przekąski o charakterystycznym smaku, jest wyjątkowo proste. Przepis można jednak urozmaicić, dodając do tego trochę nut pochodzących z Włoch. Dzięki temu zapewni się sobie doznania, których nie doświadczyło się nigdy wcześniej! Jak więc przygotować bób po sycylijsku?

 

Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości warzywo. Bób uprawiany był w basenie Morza Śródziemnego od dawna, prawdopodobnie już w okresie neolitu. Świadczą o tym wykopaliska w Jerychu. Najstarsze jego znaleziska w Starożytnym Egipcie pochodzą z okresu 2500-2300 lat p.n.e. W Starożytnym Egipcie odgrywał rolę kultową. Ponieważ uważany był za “pokarm umarłych”, kapłani go nie spożywali; podobnie pitagorejczycy. Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi.

 

Obecnie w Polsce można go dostać przez cały rok, choć doświadczenie podpowiada, że najlepszy jest na wiosnę. Bób po sycylijsku to z kolei kompilacja włoskiego smaku (dzięki między innymi oliwie z oliwek na przykład Grezzona) z charakterystycznymi nutami warzywnymi. Świetnie nada się jako dodatek do innych dań, ale również jako zdrowa przekąska między posiłkami.

 

 

Składniki

– 1 kg bobu
– 1 szklanka wody
– pół szklanki oliwy z oliwek
– łyżka soli
– 2 łyżki oregano
– 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

1. Oregano zalać łyżką gorącej wody i odstawić, by zmiękło i było jeszcze bardziej aromatyczne.
2. Gotować bób w lekko osolonej wodzie (około 15 minut).
3. Odcedzić i naciąć skórkę na każdym pojedynczym. Nie zdejmować! Dzięki temu marynata lepiej się wchłonie.
4. Wodę, oliwę, sól i oregano połączyć. Czosnek obrać i wymieszać z marynatą. Dodać bób.
5. Ostawić, by aromaty się przenikły, na 2 godziny.

Smacznego!