Przepis na Bistecca Alla Fiorentina | Bottega del Gusto

La Bistecca Alla Fiorentina

Lunch
La Bistecca Alla Fiorentina
13 października 2021

W ostatnim czasie było sporo dań wegetariańskich, dlatego warto sięgnąć po nieco inne kombinacje. Poznajcie króla wszystkich steków, la Bistecca Alla Fiorentina. To skromne, choć bogate w smaki mięso. Zazwyczaj jako jedyny aromatyczny dodatek smaruje się je masłem i posypuje świeżymi ziołami. Danie to znane również jako stek florencki, od lat cieszy się popularnością we Włoszech.

 

Historia la Bistecca Alla Fiorentina jest tak stara jak włoskie miasto Florencja, od którego danie wzięło swoją nazwę. Jego tradycja sięga obchodów święta św. Wawrzyńca 10 sierpnia i Domu Medyceuszy. Z okazji Festa di San Lorenzo miasto kąpało się w świetle wielkich ognisk. Następnie pieczono cielęcinę, którą za darmo rozdawano mieszkańcom.

 

W ramach ciekawostki możemy zdradzić, że w latach pięćdziesiątych florencki wydawca Corrado Tedeschi założył włoską Partię Nettystów, lepiej znaną jako Partia Stek („Partito della Bistecca”). Uważana ona była za prekursora antypolityki i pierwszą włoską partię satyryczną. Stek Party wzięło udział we włoskich wyborach powszechnych w 1953 roku, kierując się mottem „Lepszy stek dzisiaj niż jutro imperium”, obiecując ludziom codziennie 450 g steków. Nie wiemy jak Państwo, ale nasz głos by mieli!

 

Mówiąc już poważnie, la Bistecca Alla Fiorentina według klasycznej modły doprawia się solą, smaruje oliwą z oliwek (sprawdź OLIWA GREZZONA EXTRA VERGINE CASOLARE) i grilluje. Jest jednak kilka modyfikacji, które sprawią, że przepis zyskuje nieco dodatkowych aromatów.

 

Składniki

– cebula
– czosnek
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– 1,5 kilograma mięsa wołowego lub cielęcego
– 2 gałązki świeżej szałwii rozmarynowej i tymianku
– 3 łyżki niesolonego masła

 

 

Sposób przygotowania

1. Wyciśnij czosnek, a cebulę pokrój jak najdrobniej. Podsmaż, dodając sól i pieprz.
2. Posmaruj stek oliwą z oliwek, a następnie obficie dopraw świeżo przygotowaną mieszanką czosnkowo-cebulową.
3. Umieść stek na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i smaż przez 4 do 6 minut z każdej strony.
4. Obracając stek, zanurzaj zioła w roztopionym maśle i smaruj nimi stek.
5. Gdy mięso jest gotowe, odstaw je na 3 do 4 minut, a następnie pokrój je w plastry. Podawaj na ciepło.