Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti. W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy…
Tagi: kuchnia włoska, małże, mule, przepis na małże, Ricetta italiana per le vongole, włoski przepisWłoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania…
Tagi: Schiacciata, włoska kuchnia, włoskie śniadanieRagù alla Napoletana to sos o długiej historii. Przeszedł znaczną ewolucję. Przodkiem neapolitańskiego ragù jest danie ze średniowiecznej kuchni prowansalskiej, które nosiło nazwę “Daube de boeuf”. Było ono gulaszem z wołowiny zmieszanym z warzywami i długo gotowanym w glinianym naczyniu. Potrawa ta pochodzi z XIII/XIV wieku. Pierwotnie było to główne danie przygotowywane w niedzielę….
Tagi: ragù alla NapoletanaZbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku. Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na…
Tagi: kuchnia włoska, kurczak po toskańsku, Pollo alla Toscana, włoski przepisPiękne dla oka i dobre do jedzenia są pieczone bakłażany z mozzarellą, doskonałe danie każdej porze roku, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy warzywa te są w kraju najtańsze. Melanzane al forno con mozzarella to łatwy przepis, którego składniki można urozmaicić w zależności od okazji i liczby dostępnych bakłażanów. Można je podawać zarówno jako przystawkę, lunch…
Tagi: bakłażan, dania włoskie, kuchnia włoska, Melanzane al forno con mozzarellaSpaghetti aglio, olio e peperoncino to tradycyjne włoskie danie z Neapolu. Jest to typowa potrawa kuchni neapolitańskiej, ciesząca się na świecie dużą popularnością. Tę można przypisać łatwości przygotowania i wykorzystaniu niedrogich, łatwo dostępnych składników, które mają długi okres przydatności do spożycia. Danie powstaje poprzez lekkie podsmażenie cienko pokrojonego czosnku na oliwie z oliwek, czasami…
Tagi: olio e peperoncino, Spaghetti, Spaghetti aglioRavioli alle melanzane to wyjątkowa wariacja na temat znanego i lubianego w Polsce makaronu ravioli. Bardzo często przygotowuje się go z nadzieniami serowymi lub szpinakowymi. W tym wydaniu jest jednak bardziej jesienny. Dlaczego? Bowiem wypełniony jest ricottą i bakłażanem, które tworzą wyjątkową, smakową kompozycję idealną na nieco chłodniejsze dni. Warto jest wykorzystać fakt, że to…
Tagi: danie włoskie, Ravioli, Ravioli alle melanzane z ricottą, RicottaNaleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym…
Tagi: Naleśniki al tartufo, przepis włoski, truflePorchetta to typowe danie środkowych Włoch i kilku regionów północnych, a właściwie sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Wykonuje się je z całej świni, bez kości, odpowiednio przyprawionej. To idealna przekąska dla obszarów produkcji wina. Konsumpcja dania jest tradycyjnie kojarzona z ulicznymi sprzedawcami, którzy udają się tam, gdzie spodziewany jest znaczny napływ ludzi (festiwale wiejskie, jarmarki, targi)….
Tagi: danie, mięso wieprzowe po włosku, Porchetta, przepis włoski, włoskieWłoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu. To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja…
Tagi: kuchnia włoska, przepis włoski, włoska sałatka, włoskie danieLato skłania do wyboru nietypowych połączeń smakowych. Gdyby tak zmiksować spaghetti z czymś, z czym zazwyczaj się go nie zestawia? Zapewniamy – makaron z awokado to doskonałe, wakacyjne połączenie, które zagości na stołach również w inne pory roku! Jak je przygotować? Wszystko, czego potrzeba, to podstawowe składniki w każdej kuchni, czyli spaghetti, oliwa z oliwek…
Tagi: awokado, przepis włoski, Spaghetti, spaghetti z awokado, włochyKto z nas nie lubi lasagne? Dla niektórych to wyjątkowe połączenie jest jednak dość kłopotliwe. Dlaczego? Ze względu na ilość czasu, którą trzeba poświęcić, by zasmakować w tym włoskim specjale. Włosi mają jednak na to receptę. Okazuje się, że można przygotować ulubione danie w sposób zupełnie inny niż pierwotny. Ta inna lasagne jest nie tylko…
Tagi: lasagne, włoski przepis