Wyjątkowy przepis na pasta alla menta | Bottega del Gusto

Pasta alla menta

Lunch
Pasta alla menta
13 maja 2021

Swój słynny makaron ubodzy mieszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd pasta alla menta: połączenie pasty z miętą. Choć wydaje się ono dość specyficzne, to gwarantujemy, że na długo zagości na waszych stołach.

 

Sama pasta alla menta przede wszystkim jest bardzo prosta w przygotowaniu. W 20 minut ma się gotowy obiad. Ponadto, produkty, z których przygotowuje się danie, są łatwo dostępne i wariantywne – można zamieniać ze sobą między innymi rodzaje makaronu. By danie nie było aż tak podstawowe, można przygotowywać je z dodatkami. W niektórych włoskich przepisach pojawia się między innymi boczek. W innych z kolei potrawa ta podawana jest z lekko podsmażoną cukinią. Wersja jarska jest lekka i delikatna. W sam raz na coraz cieplejsze popołudnia.

 

Składniki

– 400 g świeżego makaronu
– 10-15 listków mięty
– 1 suszone chili
– 2 szalotki
– 4 łyżki bułki tartej
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól
– skórka z cytryny
– 2 łyżki bulionu warzywnego
– 1 łyżka mąki
– ewentualnie jedna cukinia

 

Sposób przygotowania

1. Pokrój szalotkę i podsmaż ją na patelni z 4 łyżkami oleju i papryczką chili. Gdy zrobi się przezroczysta, dodaj liście mięty i gorący bulion warzywny. Posól.
2. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmiksuj wszystko z łyżką mąki na gładką masę. Przełóż na nieprzywierającą patelnię i pozwól wywarowi lekko zgęstnieć.
3. W międzyczasie gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie przez minutę, odcedź, a następnie gotuj z przygotowanym sosem. Wyłącz ogień i dodaj startą skórkę z cytryny wraz z posiekaną miętą.
4. Przełóż makaron na talerz. Posyp bułką tartą (podpieczoną na patelni z odrobiną oleju) i podawaj. Do smaku można również dodać pokrojoną w plasterki cukinię.

Smacznego!