Przepis na wyjątkowe strangolapreti | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Strangolapreti

Lunch
Strangolapreti
21 stycznia 2021

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.

 

Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i masło. Uniwersalność i prostota dania spowodowały, że rozprzestrzeniło się na inne włoskie regiony. Te przyjęły własne warianty potrawy w zależności od zastosowań i typowych składników. Historycy donoszą również, że wariant z Trentino (jajka, szpinak i parmezan) był używany przez wysokich prałatów już podczas bardzo długiego Soboru Trydenckiego (1545–1563).

 

Sąd wzięła się nazwa? Według osiemnastowiecznej legendy ksiądz wędrował po wsi bardzo głodny (niektórzy twierdzą, że po nieudanym polowaniu) znalazł po drodze karczmę. Gospodyni zrobiła mu hojny talerz gnocchi z dzikimi ziołami, ale ksiądz prosił o więcej. W pewnym momencie miał zacząć się dławić, ale kobieta zdołała uratować mu życie uderzając go pięścią. Na pamiątkę tego zdarzenia zaczęła przygotowywać niewielkie kulki w kształcie pięści, których głównymi składnikami były chleb, zioła i szpinak.

 

Składniki

– 1kg czerstwego chleba
– 500g szpinaku lub innych warzyw
– 2 jajka
– 100g masła
– 0,5 l mleka
– oliwa z oliwek
– biała mąka
– gałka muszkatołowa
– szałwia
– sól
– pieprz

 

Sposób przygotowania

1. Namoczyć (około trzech godzin) czerstwy chleb pokrojony w kostkę w ciepłym mleku.
2. Dodać szpinak lub inne warzywa, wcześniej ugotowane i posiekane w odrobinie lekko osolonej wody po podsmażeniu ich na maśle i doprawieniu solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Dodać drobno posiekaną cebulę zrumienioną na oleju, starty parmezan Trentino, jajka, sól i odrobinę białej mąki.
4. Dobrze wymieszać.
5. Ugniatać na kształt kulek/pięści w żądany kształt.
6. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.
7. Kiedy się wynurzą należy je odcedzić i podawać z parmezanem Trentino i masłem aromatyzowanym szałwią.

 

Smacznego!