Obiady - Bottega Del Gusto

Kategoria: Obiady

26 lutego 2021

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na…

Tagi: Agnello alla Pastora, kuchnia włoska, przepis włoski
18 lutego 2021

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia?…

Tagi: kuchnia włoska, mortadela, przepis włoski, pulpety
1 lutego 2021

Stracchino to ser włoski przeznaczony do miękkiego ciasta. Produkowany jest z mleka krowiego. Oprócz Lombardii również Toskania umieściła go na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.   Etymologia nazwy odnosi się do wykorzystywania mleka od „zmęczonych” krów po wypasie. Wyobrażano sobie pasterzy wracających latem z krowami z pastwisk górskich. Były “strache”, czyli zmęczone. Produkowały niewiele mleka, z którego ich właściciele robili wspomniane stracchino.   Wątpliwa, ale zarazem dość pomysłowa jest…

Tagi: kuchnia włoska, pizza, stracchino, włoski przepis
21 stycznia 2021

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.   Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i…

Tagi: kuchnia włoska, Strangolapreti, włoski obiad
13 stycznia 2021

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.   Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…

Tagi: kuchnia włoska, mozzarella, przepis włoski, szafran, włoskie przepisy
7 stycznia 2021

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka wenecka, to typowe danie dla regionu, przygotowywane z wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Zazwyczaj podawane jest w parze z polentą z białej kukurydzy. Dowody na wykorzystanie tego mięsa we włoskiej kuchni istnieją już od czasów rzymskich w „De re Coquinaria Apiciusa”. Podczas przygotowywania weneckiej wątróbki mięso kroi się w paski i…

Tagi: danie włoskie, Fegato alla veneziana, kuchnia włoska, przepis włoski, wątróbka
30 grudnia 2020

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,…

Tagi: kuchnia włoska, Orecchiette, przepis włoski, przepisy, włoska kuchnia, włoski obiad
17 grudnia 2020

Tortelloni to popularny w północnych Włoszech makaron (z mąki typu O np. Divella) faszerowany o podobnym kształcie do tortellini, ale większy i inaczej zamknięty. Tradycyjnie nadziewany jest serem ricotta i warzywami liściastymi, takimi jak pietruszka lub szpinak. Istnieje wiele wariantów, w których warzywa zastępuje się mocniejszymi składnikami, takimi jak borowiki lub orzechy włoskie. Innym popularnym nadzieniem do tortelloni, zwłaszcza w prowincjach Ferrara, Modena i Reggio Emilia, jest pasta wytwarzana głównie z miazgi dyniowej i herbatników amaretti.  …

17 grudnia 2020

Spaghetti alla chitarra dosłownie tłumaczy się jako „spaghetti gitarowe”, ponieważ tradycyjnie jest wyciskane w długie pasma spaghetti za pomocą nitkowego noża do makaronu chitarra. Ciasto na makaron jest zamykane próżniowo i pozostawione na jeden dzień do odpoczynku, co jest kulinarną sztuczką, dzięki której jest gładkie i całkowicie połączone. Niektórzy bratają ten wyjątkowy przepis na domowe spaghetti…

Tagi: kuchnia włoska, przepis, przepis włoski, Spaghetti alla chitarra
7 grudnia 2020

Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea)…

Tagi: Involtini di pesce spada, kuchnia włoch, miecznik, przepis włoski
3 grudnia 2020

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.   Pollo in potacchio…

Tagi: dania włoskie, danie włoskie, kuchnia włoska, kurczak, pollo in potacchio, przepis na kurczaka, przepis włoski
19 listopada 2020

Jeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową…

Tagi: czarne trufle, Fonduta Piemontese, foundi, przepis włoski, trufle