Przepis na agnello alla Pastora | Bottega del Gusto

Agnello alla Pastora

Obiady
Agnello alla Pastora
26 lutego 2021

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na danie ma jednak w sobie elegancję dopasowującą się do każdej okazji. Powstałe na jego mocy mięso pozostaje bardzo delikatne. Klasyczny sposób na przygotowanie ma kilka odmian z dodatkiem cebuli, oliwy z oliwek (na przykład Grezzona) i pomidorów. Nie wyklucza się jednak własnych modyfikacji.

 

Przepis popularny jest w całych Włoszech, jednak często wspomina się o nim w książkach kucharskich dotyczących kuchni północy Italii.

 

Składniki

– kilogram jagnięciny
– pół kilograma ziemniaków
– pomidor
– oliwa z oliwek
– natka pietruszki
– rozmaryn
– oregano
– cebula
– sól
– pieprz
– ser pecorino

 

Sposób przygotowania

1. Pokrój jagnięcinę na kotlety albo przygotowuj ją w całości
2. W żaroodpornym naczyniu podgrzej dwie łyżki oleju
3. Mięso włóż do naczynia do zrumienienia
4. Dodaj ziemniaki
5. W pozostałej oliwie z oliwek wymieszaj cebulę, czosnek, pomidory, zioła i wlej do naczynia żaroodpornego. Powstanie z tego sos
6. Wymieszaj, aby mieszanka została połączona z mięsem i ziemniakami
7. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
8. Wierzch posyp serem pecorino
9. Piecz w 180 stopniach przez dwie godziny

Smacznego!