Włoski obiad, przepisy obiadowe - Bottega Del Gusto - strona 4

Kategoria: Obiady

12 kwietnia 2021

Umbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto.   Pieczony gołąb…

Tagi: kuchnia umbrii, Piccione arrosto, pieczony gołąb, umbria, włoski przepis
29 marca 2021

Wydaje się, że przygotowanie bobu, czyli smacznej przekąski o charakterystycznym smaku, jest wyjątkowo proste. Przepis można jednak urozmaicić, dodając do tego trochę nut pochodzących z Włoch. Dzięki temu zapewni się sobie doznania, których nie doświadczyło się nigdy wcześniej! Jak więc przygotować bób po sycylijsku?   Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości warzywo. Bób uprawiany…

Tagi: bób, bób po sycylijsku, danie włoskie, włoski przepis
12 marca 2021

Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy…

Tagi: minestra di pasqua, włoska kuchnia, włoski przepis, włoskie danie, zupa wielkanocna
26 lutego 2021

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na…

Tagi: Agnello alla Pastora, kuchnia włoska, przepis włoski
18 lutego 2021

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia?…

Tagi: kuchnia włoska, mortadela, przepis włoski, pulpety
1 lutego 2021

Stracchino to ser włoski przeznaczony do miękkiego ciasta. Produkowany jest z mleka krowiego. Oprócz Lombardii również Toskania umieściła go na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.   Etymologia nazwy odnosi się do wykorzystywania mleka od „zmęczonych” krów po wypasie. Wyobrażano sobie pasterzy wracających latem z krowami z pastwisk górskich. Były “strache”, czyli zmęczone. Produkowały niewiele mleka, z którego ich właściciele robili wspomniane stracchino.   Wątpliwa, ale zarazem dość pomysłowa jest…

Tagi: kuchnia włoska, pizza, stracchino, włoski przepis
21 stycznia 2021

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.   Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i…

Tagi: kuchnia włoska, Strangolapreti, włoski obiad
13 stycznia 2021

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.   Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…

Tagi: kuchnia włoska, mozzarella, przepis włoski, szafran, włoskie przepisy
7 stycznia 2021

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka wenecka, to typowe danie dla regionu, przygotowywane z wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Zazwyczaj podawane jest w parze z polentą z białej kukurydzy. Dowody na wykorzystanie tego mięsa we włoskiej kuchni istnieją już od czasów rzymskich w „De re Coquinaria Apiciusa”. Podczas przygotowywania weneckiej wątróbki mięso kroi się w paski i…

Tagi: danie włoskie, Fegato alla veneziana, kuchnia włoska, przepis włoski, wątróbka
30 grudnia 2020

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,…

Tagi: kuchnia włoska, Orecchiette, przepis włoski, przepisy, włoska kuchnia, włoski obiad
17 grudnia 2020

Tortelloni to popularny w północnych Włoszech makaron (z mąki typu O np. Divella) faszerowany o podobnym kształcie do tortellini, ale większy i inaczej zamknięty. Tradycyjnie nadziewany jest serem ricotta i warzywami liściastymi, takimi jak pietruszka lub szpinak. Istnieje wiele wariantów, w których warzywa zastępuje się mocniejszymi składnikami, takimi jak borowiki lub orzechy włoskie. Innym popularnym nadzieniem do tortelloni, zwłaszcza w prowincjach Ferrara, Modena i Reggio Emilia, jest pasta wytwarzana głównie z miazgi dyniowej i herbatników amaretti.  …

17 grudnia 2020

Spaghetti alla chitarra dosłownie tłumaczy się jako „spaghetti gitarowe”, ponieważ tradycyjnie jest wyciskane w długie pasma spaghetti za pomocą nitkowego noża do makaronu chitarra. Ciasto na makaron jest zamykane próżniowo i pozostawione na jeden dzień do odpoczynku, co jest kulinarną sztuczką, dzięki której jest gładkie i całkowicie połączone. Niektórzy bratają ten wyjątkowy przepis na domowe spaghetti…

Tagi: kuchnia włoska, przepis, przepis włoski, Spaghetti alla chitarra