Saltimbocca alla Romana – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Saltimbocca alla Romana

Obiady
Saltimbocca alla Romana
20 sierpnia 2020

Prosta, smaczna i wyjątkowa – tak właśnie jest saltimbocca alla Romana. Jest tak dobra, że zgodnie z tłumaczeniem nazwy ma sama „skakać do ust”! Pierwsze informacje na temat tego daniach pochodzą z XIX wieku z północnych Włoch. W Brescii jeden z kucharzy miał podawać ją w swojej trattorii. Obecnie często występuje nie tylko we Włoszech, ale również w Szwajcarii, Grecji czy Hiszpanii.

 

Klasyczna saltimbocca alla Romana to cielęcina z szynką parmeńską i dodatkiem listków szałwii. Wszystko to dla smaku zamarynowane jest w białym winie. Po redukcji wina na patelni pozostaje nie tylko pyszne mięso, ale także aromatyczny sos, który jest najlepszym dopełnieniem potrawy. Niekiedy dodaje się do niej również kapary, by ich kwaskowy smak kontrastował ze smakiem saltimbocci.

 

Potrawy nie przygotowuje się długo. Świetnie sprawdza się samodzielnie jako główne obiadowe danie z ziemniakami lub pieczywem. Może być również traktowana jako potrawa na lunch. Trzeba jednak pamiętać, że najlepiej smakuje na ciepło. Dzięki temperaturze mięso jest aksamitne i bardzo delikatne.

Składniki

– białe wino
– cielęcina 500 g
– oliwa
– sól
– świeża szałwia
– szynka parmeńska (około 8 plastrów)

Sposób przygotowania

1. Cielęcinę pokroić na mniejsze kawałki tak, by postały z niej małe kotleciki
2. Mięso rozbić młotkiem kuchennym
3. Każdy kotlet owinąć szynką parmeńską i dodać do niego listek szałwii
4. Rozgrzać oliwę na patelni
5. Smażyć kotleciki do zarumienienia, posypując solą do smaku
6. Zalać patelnię białym winem
7. Dusić kotleciki kilka minut do momentu, gdy sos będzie gęsty