Spaghetti cacio e pepe – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Spaghetti cacio e pepe

Obiady
Spaghetti cacio e pepe
8 lipca 2021

Spaghetti cacio e pepe to prosty, aczkolwiek ciekawy wybór na letni obiad. Podobnie jak carbonara, ten klasyczny makaron jest doskonałym przykładem przepisu, który jest czymś znacznie lepszym niż jego składowe. Ma tylko pięć składników — makaron, masło, pieprz, pecorino romano i żółtko, które tworzą jedwabisty sos, który podkreśla aromatyczny smak czarnego pieprzu. Jeśli lubisz makaron z masłem i serem (kto nie lubi?), wypróbuj tę ulepszoną wersję. W przygotowaniu potraw pomogą najlepszej jakości składniki, które są dostępne w Bottega del Gusto – na przykład makaron La Molisana.

 

 

Składniki

– 200 gr makaronu spaghetti
– sól
– 100 g pecorino romano
– pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. Zetrzyj pecorino romano na tarce.
3. Do sera dodaj pieprz.
4. Do mieszanki dodać trzy łyżki wody z makaronu i mieszać do rozpuszczenia sera.
5. Połączyć makaron z sosem.
6. Przyprószyć pieprzem na koniec.

 

Smacznego!