przepis włoski - Strona 3 z 4 - Bottega Del Gusto
Spaghetti alla chitarra

Spaghetti alla chitarra dosłownie tłumaczy się jako „spaghetti gitarowe”, ponieważ tradycyjnie jest wyciskane w długie pasma spaghetti za pomocą nitkowego noża do makaronu chitarra. Ciasto na makaron jest zamykane próżniowo i pozostawione na jeden dzień do odpoczynku, co jest kulinarną sztuczką, dzięki której jest gładkie i całkowicie połączone. Niektórzy bratają ten wyjątkowy przepis na domowe spaghetti…

Involtini di pesce spada

Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea)…

Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.   Pollo in potacchio…

Gianduiotto. Odrobina piemonckiej słodyczy

Choć wydaje się, że Halloween było zaledwie wczoraj, w temacie słodkości należy przejść do tych w wydaniu świątecznym! Czekoladki Gianduiotto nieodzownie kojarzą się z włoskim Bożym Narodzeniem. W tym wyjątkowym czasie nie może ich zabraknąć na stole każdego mieszkańca Italii!   Pierwsza prawdziwa czekolada została wynaleziona w Turynie przez producenta czekolady Paula Caffarela. Masa czekoladowa…

Fonduta Piemontese, wyjątkowe piemonckie foundi

Jeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową…

La sfogliatella riccia

La sfogliatella riccia to typowy deser z włoskiej Kampanii. Występuje w dwóch wersjach – kręconej, jeśli przygotowany jest z ciasta francuskiego lub kruchej, z kruchego ciasta.   Sfogliatella powstała w XVIII wieku w konserwatorium Santa Rosa da Lima , niedaleko Amalfi. Przepis powstał niemalże przypadkowo: w kuchni klasztornej pozostawiono niewielkie ciasto z semoliny (np. Divella) i zamiast je wyrzucić, dodano suszone owoce, cukier i limoncello,…

Malloreddus alla Campidanese

Jeśli chodzi o nazwę, malloreddus jest pochodzenia łacińskiego i oznacza „mały kąsek”. To włoskie danie jest najbardziej znane w kuchni sardyńskiej. Makaron, z którego się je przygotowuje, zrobiony jest z mąki semoliny (np. Semola Rimacinata) i wody. Występuje zarówno w postaci ciasta o smaku szafranowym, jak i makaronu z ciasta zwykłego. Doskonale smakuje z różnymi…

Klasyczny przysmak Abruzji, czyli arrosticini

Arrosticini wydaje się zwykłym szaszłykiem, ale tak naprawdę jest potrawą o skomplikowanej historii i specyficznym przygotowaniu. Oryginalne danie kuchni abruzyjskiej wytwarzane jest z kastrowanego mięsa baraniego lub jagnięciny. Nie dziwi więc, że jego pierwotne pochodzenie to lata 30., góry i chaty pasterzy, którzy raczyli się potrawą po ciężkim dniu pracy. Szczególnie popularne było wśród mieszkańców…

Carne alla pizzaiola

Kulinarne podróże po Italii są jednymi z najbardziej pasjonujących. Dlaczego? Ponieważ każdy region ma swoją specyfikę i smaki, która idealnie wpisują się w klimat malowniczych regonów Włoch. Sama Sycylia pełna jest niepowtarzalnych aromatów, które choć początkowo zatrzymały się na południu, szybko powędrowały również na północ kraju.   Tak jest w przypadku carne alla pizzaiola. Bardzo…

Falsomagro, sycylijski król oszustów

Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika….

Ribollita, czyli toskański sposób na fasolę

Jest daniem, które w przeszłości powstawało w chłopskich domach, by nie marnować warzywnych produktów. Obecnie trafia na stoły nawet największych smakoszy. Niegdyś ribollita popularna była szczególnie w regionach Florencji i Arezzo. Współcześnie pojawia się ona na stołach w całej Italii.   Dawnej biedna ludność chłopska, której nie było stać na częste spożywanie produktów odzwierzęcych, nie…

Arancini con mozzarella

Arancini con mozzarella to stosunkowo mało znana w Polsce włoska potrawa. Małe, pomarańczowe kuleczki wypełnione są ryżem, mięsem, serem lub warzywami. Wszystko w imię dobrego smaku!   Potrawa ta pojawiła się na Sycylii najprawdopodobniej w X wieku. Przyjmuje się, że w tamtym czasie Arabowie po raz pierwszy przyjechali na wyspę, przywożąc ze sobą ryż i…