włoski przepis - Strona 2 z 2 - Bottega Del Gusto
Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe to prosty, aczkolwiek ciekawy wybór na letni obiad. Podobnie jak carbonara, ten klasyczny makaron jest doskonałym przykładem przepisu, który jest czymś znacznie lepszym niż jego składowe. Ma tylko pięć składników — makaron, masło, pieprz, pecorino romano i żółtko, które tworzą jedwabisty sos, który podkreśla aromatyczny smak czarnego pieprzu. Jeśli lubisz makaron…

Rybne brodetto

Brodetto to idealne połączenie smaków lądu i morza, proste, ale reprezentatywne dla lokalnej tradycji kulinarnej danie. Kiedyś przygotowane było przez rolników i rybaków, dziś to prawdziwa smakowa rozkosz na najbardziej eleganckich stołach Włoch.   Brodetto ma fascynującą historię, która sięga końca XIX wieku. Legenda mówi, że po raz pierwszy zupa ta została przygotowana przez żonę…

Piccione arrosto, czyli pieczony gołąb po umbryjsku

Umbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto.   Pieczony gołąb…

Bób po sycylijsku

Wydaje się, że przygotowanie bobu, czyli smacznej przekąski o charakterystycznym smaku, jest wyjątkowo proste. Przepis można jednak urozmaicić, dodając do tego trochę nut pochodzących z Włoch. Dzięki temu zapewni się sobie doznania, których nie doświadczyło się nigdy wcześniej! Jak więc przygotować bób po sycylijsku?   Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości warzywo. Bób uprawiany…

Tradycyjna włoska zupa wielkanocna – minestra di pasqua

Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy…

Pizza con stracchino e prosciutto di Parma

Stracchino to ser włoski przeznaczony do miękkiego ciasta. Produkowany jest z mleka krowiego. Oprócz Lombardii również Toskania umieściła go na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.   Etymologia nazwy odnosi się do wykorzystywania mleka od „zmęczonych” krów po wypasie. Wyobrażano sobie pasterzy wracających latem z krowami z pastwisk górskich. Były “strache”, czyli zmęczone. Produkowały niewiele mleka, z którego ich właściciele robili wspomniane stracchino.   Wątpliwa, ale zarazem dość pomysłowa jest…

Panzanella, czyli lekkość kuchni umbryjskiej

Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella.   Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej…

Caponata po włosku

W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…

Risotto alla milanese

Pochodzi z północy Włoch, ale podbija serca smakoszy na całym świecie. Risotto alla milanese, bo o nim mowa, w Lombardii jest tak często spotykanie, jak makaron! Legenda głosi, że artysta pracujący w jednej z najsłynniejszych katedr na świecie, czyli mediolańskiej Duomo, podczas barwienia szkła proszkiem z szafranu, przypadkiem wsypał nieco do miski z ryżem. Piękny…