
16 lutego 2022
Amaretti to małe ciasteczka bardzo lubiane i szeroko rozpowszechnione w wielu włoskich regionach. Z północy na południe występują ich różne wariacje – ciasto może być miękkie, posypane cukrem, ziarnami lub chrupiące, takie jak te, które zalecamy w tym przepisie.
Intensywny smak amaretti uzyskuje się dzięki połączeniu słodkich obranych migdałów i migdałów armelinowych, pozyskiwanych z pestek moreli i brzoskwiń. Przygotowanie makaroników nie jest skomplikowane. Migdały, cukier puder i cukier drobno się sieka i miesza z białkami jaj. Po uformowaniu ciasto musi pozostać w lodówce na noc, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Amaretti to odpowiednie ciasteczka na słodką przerwę lub jako dodatek do herbaty.
Czas przygotowania:30 minut
200 g migdałów
125 g cukru pudru
15 g migdałów armelinowych
140 g cukru
50 g białek
3 g amoniaku dla słodyczy
ekstrakt z gorzkich migdałów
Buon Appetito!