16 lutego 2022

Amaretti

Amaretti to małe ciasteczka bardzo lubiane i szeroko rozpowszechnione w wielu włoskich regionach. Z północy na południe występują ich różne wariacje – ciasto może być miękkie, posypane cukrem, ziarnami lub chrupiące, takie jak te, które zalecamy w tym przepisie.

Intensywny smak amaretti uzyskuje się dzięki połączeniu słodkich obranych migdałów i migdałów armelinowych, pozyskiwanych z pestek moreli i brzoskwiń. Przygotowanie makaroników nie jest skomplikowane. Migdały, cukier puder i cukier drobno się sieka i miesza z białkami jaj. Po uformowaniu ciasto musi pozostać w lodówce na noc, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Amaretti to odpowiednie ciasteczka na słodką przerwę lub jako dodatek do herbaty.

 

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 200 g migdałów

  • 125 g cukru pudru

  • 15 g migdałów armelinowych

  • 140 g cukru

  • 50 g białek

  • 3 g amoniaku dla słodyczy

  • ekstrakt z gorzkich migdałów

 

Sposób przygotowania

  1. Podpiecz migdały w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kilka minut.
  2. Rozdrobnij je z cukrem pudrem i cukrem w mikserze.
  3. Przesiej je i ponownie rozdrobnij w mikserze.
  4. Przełóż mieszankę do miski, dodaj amoniak i białka jaj, a także ekstrakt.
  5. Wymieszaj i odstaw na noc.
  6. Następnego dnia z ciasta zrób około 50 kulek, każdą ściśnij delikatnie pośrodku palcami.
  7. Piecz ciastka w 170 stopniach przez 20 minut.
  8. Na koniec można je obtoczyć w cukrze pudrze.

Buon Appetito!