17 grudnia 2021

Baba Napoletana

Kuchnia neapolitańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej tajemnice są zakorzenione w historii różnych narodów, które miały na nią wpływ. Przykładami są pizza, sartù, struffoli, a także przepis na baba napoletana. To deser, który nawiązuje do gugelhupf, wytrawnego pączka. Tę rumową babę podaje się zamoczoną w pysznym dipie rumowym, z którego można nawet stworzyć limoncello.

W pobliżu centrum Neapolu można znaleźć cukiernie, które sprzedają klasyczną baba napoletana lub przyozdobioną śmietaną i truskawkami lub śmietaną i wiśniami, w… wygodnych szklankach, w sam raz na spacer.

W Bottega del Gusto można zakupić gotowe ciasto na baba napoletana. Rzecz jasna można przygotować przepis od początku, jednak zachęcamy do skorzystania z naszej oferty.

Czas przygotowania:4 godziny

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 600 g cukru
  • 300 g rumu

 

Sposób przygotowania

  1. Wlej wodę do rondla.
  2. Wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Wyłącz ogień i dodaj rum.
  4. Upieczoną Babę Napoletanę z Bottega del Gusto namaczaj w roztworze przez 3–4 godziny.
  5. Odwracaj masę co jakiś czas.
  6. Miękki deser umieść na sitku, żeby usunąć nadmiar syropu (20–30 min).
  7. Podawaj z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Buon Appetito!