
2 stycznia 2018
Sycylijskie chrupiące rurki z kremem z ricotty – kto raz spróbował, nie będzie mógł o nich zapomnieć. Legenda głosi, że ten boski deser pochodzi z obszarów Palermo i Messyny i był przygotowywany na karnawałową ucztę, najprawdopodobniej jako symbol płodności. Dziś – całe szczęście – jest on bardzo popularny i można skosztować go prawie we wszystkich włoskich kawiarniach. W naszych delikatesach także mogą Państwo zamówić prawdziwe cannoli, a dla tych z Państwa, którzy kochają przyrządzać desery samodzielnie – podajemy prosty przepis.
Czas przygotowania:1h 30 min
Rurki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżki masła – miękkiego
1 żółtko
0,5 szklanki wytrawnego białego wina
szczypta soli
Nadzienie:
500 g serka ricotta
0,5 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki śmietanki 36%
1/4 szklanki startej gorzkiej czekolady
1 cytryna
Pokruszone, niesolone pistacje – do dekoracji
Dodatkowo:
Foremki – rurki
Białko – roztrzepane
Olej do smażenia
Jesli jakims cudem nie zjedza Panstwo wszystkiego na raz, przechowywac w lodowce.
Smacznego!