
29 listopada 2021
Cantucci (Cantuccini) znane są również jako „Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu.
To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się w 3 minuty, miesza wszystkie składniki w misce i poddaje obróbce termicznej. Kilka minut w piekarniku i będą gotowe do krojenia. Sekretem zrobienia miękkiego cantucci o biszkoptowej i pachnącej konsystencji, ale nie nadmiernie chrupiącej i twardej, jest dodatek niewielkiego procentu amoniaku. Cantucci są idealne do podawania w Boże Narodzenie.
Czas przygotowania:20 minut
280 g mąki 00
150 g cukru pudru
130 g migdałów ze skórką
2 jajka
starta skórka z pomarańczy
starta skórka z cytryny
wanilia
łyżeczka amoniaku do ciast (ewentualnie łyżeczka proszku do pieczenia)
szczypta soli
Buon Appetito!