29 listopada 2021

Przepis na cantucci

Cantucci (Cantuccini) znane są również jako „Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu.

To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się w 3 minuty, miesza wszystkie składniki w misce i poddaje obróbce termicznej. Kilka minut w piekarniku i będą gotowe do krojenia. Sekretem zrobienia miękkiego cantucci o biszkoptowej i pachnącej konsystencji, ale nie nadmiernie chrupiącej i twardej, jest dodatek niewielkiego procentu amoniaku. Cantucci są idealne do podawania w Boże Narodzenie.

Cantucci – przepis

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 280 g mąki 00

  • 150 g cukru pudru

  • 130 g migdałów ze skórką

  • 2 jajka

  • starta skórka z pomarańczy

  • starta skórka z cytryny

  • wanilia

  • łyżeczka amoniaku do ciast (ewentualnie łyżeczka proszku do pieczenia)

  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj widelcem jajka, cukier, starte skórki cytrusów, sól i wanilię.
  2. Dodaj mąkę i amoniak do ciast.
  3. Ugniataj kilka sekund, aż uzyskasz jednorodną mieszankę. Jeśli klei się do palców, posyp trochę mąki.
  4. Dodaj migdały z całą skórką.
  5. Podziel ciasto na pół i zrób dwa bochenki o szerokości około 3 cm.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni w środkowej części piekarnika przez około 15–18 minut.
  7. Pokrój na grubość około 1,5–2 cm.
  8. Piecz w piekarniku przez 4 minuty z jednej strony; następnie odwróć je i piecz przez kolejne 4 minuty z drugiej strony.
  9. Po wyciągnięciu z piekarnika będą wydawały się twarde. Poczekaj kilka godzin, a zobaczysz, że każdy kęs będzie pachnący i miękki.

Buon Appetito!