
20 stycznia 2022
Cassata alla siciliana to sycylijskie ciasto pochodzące z Palermo. Jego niewątpliwy urok estetyczny i wyjątkowy smak sprawiają, że zasługuje na honorowe miejsce wśród typowych słodyczy tego regionu, czyli cannoli, ciastek migdałowych i pizzicotti.
Cassata alla siciliana, stworzona z okazji Wielkanocy po ofiarach wielkopostnych, stała się deserem, który je się przez cały rok. Dekoracje na niej są barokowe i okazałe, a ich wyprowadzenie jest pochodzenia arabskiego. Co ciekawe, nazwa pochodzi od arabskiego słowa „quas’at”, co oznacza miskę dużą i okrągłą.
Bogactwo składników cassata alla siciliana odzwierciedla cechy kuchni saraceńskiej, w której uwielbia się harmonizować kontrastujące smaki, jak przykładowo biszkopt nadziewany ricottą zmieszany z cukrem i kawałkami czekolady (na przykład NOVI). Pozornie deser ten jest prosty w wykonaniu. Z drugiej strony przygotowanie sycylijskiej cassata alla siciliana wymaga sporych umiejętności, zwłaszcza w tworzeniu misternych dekoracji.
Czas przygotowania:60 minut
100 g kropli gorzkiej czekolady
300 g mąki
50 g kandyzowanej pomarańczy
1200 g ricotty
630 g cukru pudru (z tego 350 g na glazurę)
10 jaj
350 g cukru
sól
woda
½ szklanki Maraschino
skórka z połowy cytryny
mieszane owoce kandyzowane (dynia, mandarynki, gruszki, czereśnie, figi itp.)
200 g marcepanu
40 g pasty pistacjowej (po 20 g na ciasto i marcepan)
1 białko
150 g cukru pudru waniliowego
cukier wanilinowy
Buon Appetito!