
W chłopskiej tradycji ciambellone były słodyczami zawsze obecnymi na stołach w czasie odświętnych dni, kiedy rodzina zbierała się na chrzciny, komunię, wesele, ale też na urodziny. Z upływem lat stało się to niedzielnym deserem. W starożytności śmietankę, którą był nadziewany, gotowano w miedzianych garnkach.
Wypiek ten pochodzi z Emilii-Romania, zwłaszcza w prowincji Forli. Bardzo znany jest również w Marche, gdzie w rejonie Montefeltro przyrządza się go na wodzie zamiast na oleju.
Obecnie ciambellone można również podawać w czasie śniadań. Wypiek doskonale wpisuje się w strategię pierwszego włoskiego posiłku dnia, który w Italii z reguły jest słodki.
Czas przygotowania:35 minut
4 jajka
250 g cukru
150 g oleju arachidowego
120 ml mleka
300 g mąki
1/2 saszetki proszku do pieczenia
5 g soli
starta skórka z cytryny lub pomarańczy
cukier puder
Buon Appetito!