20 marca 2022

Ciambellone

W chłopskiej tradycji ciambellone były słodyczami zawsze obecnymi na stołach w czasie odświętnych dni, kiedy rodzina zbierała się na chrzciny, komunię, wesele, ale też na urodziny. Z upływem lat stało się to niedzielnym deserem. W starożytności śmietankę, którą był nadziewany, gotowano w miedzianych garnkach.

Wypiek ten pochodzi z Emilii-Romania, zwłaszcza w prowincji Forli. Bardzo znany jest również w Marche, gdzie w rejonie Montefeltro przyrządza się go na wodzie zamiast na oleju.

Obecnie ciambellone można również podawać w czasie śniadań. Wypiek doskonale wpisuje się w strategię pierwszego włoskiego posiłku dnia, który w Italii z reguły jest słodki.

 

Czas przygotowania:35 minut

Składniki

  • 4 jajka

  • 250 g cukru

  • 150 g oleju arachidowego

  • 120 ml mleka

  • 300 g mąki

  • 1/2 saszetki proszku do pieczenia

  • 5 g soli

  • starta skórka z cytryny lub pomarańczy

  • cukier puder

 

Sposób przygotowania

  1. Na początek ubij białka jajek z 50 gramami cukru, aż masa będzie biała i puszysta. Odstaw na bok.
  2. Następnie ubij żółtka z pozostałym cukrem (200 g) i solą, aż masa będzie miękka.
  3. Dodaj olej arachidowy, mleko w temperaturze pokojowej i skórkę z cytryny lub pomarańczy (do wyboru).
  4. Stopniowo łącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszając.
  5. Do masy dodaj białka.
  6. Wlej ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki o średnicy 24 cm i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40–45 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź i podawaj z cukrem pudrem.

Buon Appetito!