
28 maja 2020
Czekoladowa tarta bez pieczenia z kremu Pan di Stelle to świetny pomysł na szybkie ciasto bez wpadki. Mocnoczekoladowe wyjątkowe połączenie kakao, 100% włoskich orzechów laskowych oraz ciasteczek Pan di Stelle sprawi, że raz podana z pewnością na stałe zagości w sercach domowników i gości. Krem Pan di Stelle doskonale smakuje na świeżym pieczywie, naleśnikach, ale także idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast, nadzienie do tart czy innych deserów. Gwiezdne ciasteczka Pan di Stelle to pyszne czekoladowe ciasteczka udekorowane lukrowymi gwiazdkami. Wyprodukowane ze starannie dobranych i najlepszej jakości składników. Są idealne do kawy lub herbaty, ale również do przygotowywania znakomitych spodów do tarty.
Czy znacie kogoś, kto nie uwielbia czekolady, z jeszcze większą ilością czekolady i orzechów laskowych? Tarta z gwiezdnego kremu i ciasteczek Pan di Stelle podbije serca nie tylko dzieci, ale także i dorosłych. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a radość pozostaje na dłużej 🙂
Włoskie produkty do jej przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online. Pan di Stelle to niezwykle popularny włoski producent słodkości. Ich produkty są sprawdzone i godne zaufania. Elementem charakterystycznym i jednocześnie unikalnym dla ciastek Pan di Stelle są maleńkie gwiazdeczki z lukru, które ozdabiają prawdopodobnie najlepsze kruche ciasteczka na świecie 🙂
Buon appetito!
Czas przygotowania:30 minut
Ciasto (spód tarty):
1 opakowanie (350 g) ciasteczek Pan di Stelle
120 g roztopionego, a następnie lekko schłodzonego masła
Nadzienie:
1 opakowanie Pan di Stelle Crema
250 g sera mascarpone
Ciastka Pan di Stelle pokrusz blenderem, cały czas mieszając, dodawaj roztopione masło. Mieszaj składniki do idealnego połączenia, aż masa osiągnie konsystencję „mokrego piasku”.
Formę lub blaszkę na tartę (ok. 30×20 cm) delikatnie posmaruj masłem. Wyłóż na nią wcześniej przygotowaną masę z ciasteczek, dokładnie dociskając łyżką. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć krawędzie. Odłóż do schłodzenia w lodówce. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Do miski dodaj Pan di Stelle Crema oraz mascarpone, całość miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany krem wyłóż na wcześniej schłodzony spód tarty. Ładnie wygładź łyżką. Możesz udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i bitą śmietaną.
Smacznego!