
28 czerwca 2021
Panna cotta to rodzaj deseru pochodzenia północnowłoskiego. Jako jego źródło wymienia się Emilię-Romanię, Piemont lub Toskanię.
Nazwa panna cotta nie była wymieniana we włoskich książkach kucharskich przed latami 60. Jedna niezweryfikowana historia mówi, że została wynaleziona w Langhe na początku XX wieku. Słownik z 1879 r. wspomina o potrawie zwanej „angielskie mleko”, przyrządzanej ze śmietanki gotowanej z żelatyną i formowanej. Inne źródła podają, że latte inglese składa się z żółtek jaj; być może nazwa ta obejmowała każdy zagęszczony syrop przypominający budyń.
Region Piemontu wpisał panna cottę na listę tradycyjnych produktów spożywczych w regionie. Jego receptura obejmuje śmietanę, mleko, cukier, wanilię, żelatynę, rum i marsalę wlane do formy z karmelem. Panna cotta stała się modna w Stanach Zjednoczonych w latach 90.
Czas przygotowania:20 minut
100 ml tłustego mleka
50 g cukru
50 g cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Owoce lub syrop owocowy do dekoracji
Smacznego!