28 czerwca 2021

Panna cotta

Panna cotta to rodzaj deseru pochodzenia północnowłoskiego. Jako jego źródło wymienia się Emilię-Romanię, Piemont lub Toskanię.

Nazwa panna cotta nie była wymieniana we włoskich książkach kucharskich przed latami 60. Jedna niezweryfikowana historia mówi, że została wynaleziona w Langhe na początku XX wieku. Słownik z 1879 r. wspomina o potrawie zwanej „angielskie mleko”, przyrządzanej ze śmietanki gotowanej z żelatyną i formowanej. Inne źródła podają, że latte inglese składa się z żółtek jaj; być może nazwa ta obejmowała każdy zagęszczony syrop przypominający budyń.

Region Piemontu wpisał panna cottę na listę tradycyjnych produktów spożywczych w regionie. Jego receptura obejmuje śmietanę, mleko, cukier, wanilię, żelatynę, rum i marsalę wlane do formy z karmelem. Panna cotta stała się modna w Stanach Zjednoczonych w latach 90.

 

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 400 ml śmietany 30/36%
  • 100 ml tłustego mleka

  • 50 g cukru

  • 50 g cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 50 ml wody

  • Owoce lub syrop owocowy do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania

  1. Wlać 50 ml zimnej wody, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić na 10 minut, by żelatyna napęczniała.
  2. Włożyć miseczkę z żelatyną do misy z gorącą wodą i mieszać, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia się preparatu.
  3. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mleko, cukier i cukier wanilinowy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty.
  4. Przelać masę do małych foremek. Przykryć je folią spożywczą.
  5. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Po wyjęciu z lodówki formę włożyć do gorącej wody na kilka sekund. Wyciągnąć na talerz.
  7. Ozdobić owocami.

Smacznego!