
12 lutego 2021
Sebadas to deser, nazywany różnymi językowymi wariantami: seada, sebada, seatta, sevada, sabada, jak również casgiulata. Dziś jest oferowany o każdej porze roku, a kiedyś przygotowywano go głównie na Święta Wielkanocne. Składał się z kwaśnego, świeżego sera owczego, a w niektórych regionach również z krowiego. Formowano go w okrągłe kształty tak duże, jak talerz.
Sebadas występuje nie tylko w wersji słonej, ale również na słodko. Po usmażeniu doprawia się go miodem, a rzadko nawet cukrem. Czasami jednak danie solono. Głównymi składnikami wypieku są kasza manna zmieszana ze smalcem, świeży, kwaśny ser pecorino, skórka z cytryny i miód. Smażony jest w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (najlepsza jest Grezzona) lub, jak dawniej, na smalcu. Po odsączeniu doprawia się go miodem.
To deser, w którego przepisie można znaleźć wiele podobieństw do dań ze starożytnego świata. Cato the Censor w swojej książce „De Agrioltura” wspomina o placencie, która jest ciastem zrobionym z mąki zmieszanej z wodą i świeżym serem owczym, a następnie namoczonym w wodzie z miodem. W innym przepisie o nazwie globi świeży ser smażono na smalcu i polewano miodem. Ponadto, w powieści świata klasycznego, Satyricon Petroniusa, opisano danie, które Trimalcione oferuje po pogrzebie. Jest ono wykonane z mąki i sera nasączonego miodem.
Nie zmienia to faktu, że sebadas jest ciastem, które zachwyca przybyłych na Sardynię. Przepis jest łatwy, dlatego aż zachęca, by wykonać go w domu!
Czas przygotowania:60 minut
70 ml oliwy z oliwek
70 g smalcu
1 jajko
500 g mąki z pszenicy durum
500 g pecorino
70 ml wody
skórka z cytryny
miód
Wsypać sól do wody, a następnie powoli dodać wodę do mąki.
Zagnieść ciasto i dodać smalec, aż stanie się gładkie i zbite. Zajmie to około 10 minut.
Odstawić ciasto do lodówki, a w międzyczasie (na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) na małym ogniu rozpuścić ser, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ser stanie się zbyt płynny, można dodać do niego trochę semoliny.
Dodać skórkę z cytryny do masy serowej.
Łyżką ułożyć ser na papierze pergaminowym, tworząc krążki.
Rozwałkować ciasto i zrobić krążki nieco większe niż te serowe.
Umieścić ser na krążku ciasta, a następnie zamknąć je, dobrze ściskając krawędzie.
Smażyć na dużej ilości oleju, a po zdjęciu z ognia dodać miód.
Gotowe! Smacznego!