12 lutego 2021

Sebadas, czyli słodko-słony deser

Sebadas to deser, nazywany różnymi językowymi wariantami: seada, sebada, seatta, sevada, sabada, jak również casgiulata. Dziś jest oferowany o każdej porze roku, a kiedyś przygotowywano go głównie na Święta Wielkanocne. Składał się z kwaśnego, świeżego sera owczego, a w niektórych regionach również z krowiego. Formowano go w okrągłe kształty tak duże, jak talerz.

Sebadas występuje nie tylko w wersji słonej, ale również na słodko. Po usmażeniu doprawia się go miodem, a rzadko nawet cukrem. Czasami jednak danie solono. Głównymi składnikami wypieku są kasza manna zmieszana ze smalcem, świeży, kwaśny ser pecorino, skórka z cytryny i miód. Smażony jest w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (najlepsza jest Grezzona) lub, jak dawniej, na smalcu. Po odsączeniu doprawia się go miodem.

To deser, w którego przepisie można znaleźć wiele podobieństw do dań ze starożytnego świata. Cato the Censor w swojej książce „De Agrioltura” wspomina o placencie, która jest ciastem zrobionym z mąki zmieszanej z wodą i świeżym serem owczym, a następnie namoczonym w wodzie z miodem. W innym przepisie o nazwie globi świeży ser smażono na smalcu i polewano miodem. Ponadto, w powieści świata klasycznego, Satyricon Petroniusa, opisano danie, które Trimalcione oferuje po pogrzebie. Jest ono wykonane z mąki i sera nasączonego miodem.

Nie zmienia to faktu, że sebadas jest ciastem, które zachwyca przybyłych na Sardynię. Przepis jest łatwy, dlatego aż zachęca, by wykonać go w domu!

Czas przygotowania:60 minut

Składniki

  • 70 ml oliwy z oliwek

  • 70 g smalcu

  • 1 jajko

  • 500 g mąki z pszenicy durum

  • 500 g pecorino

  • 70 ml wody

  • skórka z cytryny

  • miód

 

 

Sposób przygotowania

  1. Wsypać sól do wody, a następnie powoli dodać wodę do mąki.

  2. Zagnieść ciasto i dodać smalec, aż stanie się gładkie i zbite. Zajmie to około 10 minut.

  3. Odstawić ciasto do lodówki, a w międzyczasie (na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) na małym ogniu rozpuścić ser, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ser stanie się zbyt płynny, można dodać do niego trochę semoliny.

  4. Dodać skórkę z cytryny do masy serowej.

  5. Łyżką ułożyć ser na papierze pergaminowym, tworząc krążki.

  6. Rozwałkować ciasto i zrobić krążki nieco większe niż te serowe.

  7. Umieścić ser na krążku ciasta, a następnie zamknąć je, dobrze ściskając krawędzie.

  8. Smażyć na dużej ilości oleju, a po zdjęciu z ognia dodać miód.

Gotowe! Smacznego!