
28 czerwca 2021
Kolejną odsłoną włoskiej, słodkiej ochłody na lato jest semifreddo. To mrożony deser, którego głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana. Ma konsystencję mrożonego musu . Hiszpański odpowiednik takiego deseru nazywa się semifrío . Powstał około XIX wieku. Popularność zyskał jednak dopiero na początku XX wieku.
Jednym z jego opcjonalnych składników jest Limoncello. W przypadku przygotowania deseru w wersji dla najmłodszych, należy pominąć ten składnik.
Czas przygotowania:15 minut
1 cytryna
130 g cukru
3 białka jajek
200 ml śmietany
1 łyżka Limoncello
Wlej cukier do rondla ze skórką z cytryny i dwiema łyżkami wody.
Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop stanie się przezroczysty.
Ubij białka. Powoli dodawaj wrzący syrop, kontynuując ubijanie, aż uzyskasz puszystą masę.
Ubij śmietanę i delikatnie dodaj ją do ubitych białek, kontynuując mieszanie.
Wyciśnij cytrynę, a następnie powoli dodawaj sok do masy.
Dodaj również Limoncello.
Przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny przed spożyciem.
Smacznego!