28 czerwca 2021

Semifreddo al limone

Kolejną odsłoną włoskiej, słodkiej ochłody na lato jest semifreddo. To mrożony deser, którego głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana. Ma konsystencję mrożonego musu . Hiszpański odpowiednik takiego deseru nazywa się semifrío . Powstał około XIX wieku. Popularność zyskał jednak dopiero na początku XX wieku.

Jednym z jego opcjonalnych składników jest Limoncello. W przypadku przygotowania deseru w wersji dla najmłodszych, należy pominąć ten składnik.

Czas przygotowania:15 minut

Składniki

  • 1 cytryna

  • 130 g cukru

  • 3 białka jajek

  • 200 ml śmietany

  • 1 łyżka Limoncello

 

 

Sposób przygotowania

  1. Wlej cukier do rondla ze skórką z cytryny i dwiema łyżkami wody.

  2. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop stanie się przezroczysty.

  3. Ubij białka. Powoli dodawaj wrzący syrop, kontynuując ubijanie, aż uzyskasz puszystą masę.

  4. Ubij śmietanę i delikatnie dodaj ją do ubitych białek, kontynuując mieszanie.

  5. Wyciśnij cytrynę, a następnie powoli dodawaj sok do masy.

  6. Dodaj również Limoncello.

  7. Przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny przed spożyciem.

Smacznego!