
13 stycznia 2021
Torcetti to jeden z najbardziej popularnych herbatników i ceniona w regionie Doliny Aosty słodycz. Zawdzięcza swoją nazwę skręconemu kształtowi, który wyróżnia ją spośród innych podobnych wyrobów.
Torcetti w zależności od regionu oferowane jest w różnych smakowych odmianach. Najbardziej znane są produkowane w Saint-Vincent w Dolinie Aosty. Ich historia sięga dawnych czasów. Herbatniki wspomniano w zapisach pochodzących już z XVIII wieku. Obecne one były w tekstach poświęconych tradycyjnej gastronomii i figurowały jako pyszne ciastka wykonane z chleba. Gdzie konkretnie można było znaleźć o nich informacje? Wspomniane były w książce „Confetturiere Piemontesi” z 1790 r. Torcetti to również bohaterowie dogłębnego studium opublikowanego w „Traktacie o nowoczesnej kuchni i cukiernictwie” z 1854 r. W nim Giovanni Vialardi, asystent kucharza króla Carlo Alberto i Vittorio Emanuele II, wymienia trzy różne przepisy, z których jeden jest bardzo podobny do tego, z którego torcetti wykonuje się dziś.
Nie można nie zauważyć, że z biegiem czasu receptura torcetti uległa kilku przemianom. Początkowo była bardziej podobna do „słodkich paluszków”, później dodano do niej naturalnych drożdży (na przykład Molino) zamiast drożdży piwnych. Ponadto, wzbogacenie o masło nadało biszkoptowi większej lekkości i chrupkości.
Pomimo dodatków i zmian receptura pozostała prosta. Co należy przygotować, by wykonać przepis samodzielnie? Wystarczy mieć mąkę (na przykład Iaquone), wodę, masło, drożdże i sól, a także cukier. W różnych rejonach Italii słodycz przeszła kilka zmian, nie tracąc przy tym swojego pysznego smaku. Niekiedy wzbogaca się ją o karmelizowaną powierzchnię. Torcetti z Serra di Ivrea są z kolei grubsze, lżejsze i bogatsze w masło.
Czas przygotowania:90 minut
250 g mąki uniwersalnej
3,5 g suszonych drożdży
30 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g masła
80 ml ciepłej wody
Smacznego!