7 września 2017

Brasato al Barolo – Wołowina duszona w winie Barolo

Wołowina duszona w winie Barolo

Czas przygotowania:180 min.

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wołowej
  • 1 butelka wytrawnego wina Barolo
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 ziarenek jagody jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę. Ułóż mięso w dużej misce z liśćmi laurowymi, goździkami, jagodami jałowca i rozmarynem. Dolej wina i odłóż mięso do zamarynowania na 24 godziny w chłodnym i suchym miejscu.
  2. Wyjmij mięso z marynaty. Odłóż marynatę na później. Dodaj masło i oliwę z oliwek do garnka, ustaw na kuchence na średni ogień i obsmaż mięso z każdej strony, do czasu aż uzyska złocisto-brązowy kolor.
  3. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do wołowiny. Smaż do czasu, aż cebulka się zeszkli.
  4. Zalej wołowinę i mieszankę warzyw w garnku razem z winem, ziołami i marynatą. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
  5. Gdy marynata zacznie wrzeć, przykryj garnek pokrywką.
  6. Gotuj wołowinę na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pamiętaj o obracaniu mięsa co 1,5 godziny.
  7. Wyjmij mięso z garnka, połóż na czystej desce do krojenia. Podczas, gdy wołowina „odpoczywa”, zmiksuj warzywa i powstały sos, aby uzyskać gładkie sugo d’arrosto.
  8. Wlej zmiksowane sugo d’arrosto z powrotem do garnka i podgrzej na małym ogniu przez ok. 15 minut.
    Pokrój wołowinę i wlej sugo d’arrosto do sosjerki.
  9. Podawaj wołowinę z puree ziemniaczanym lub polentą, polanymi sugo d’arrosto.


Buon appetito!