13 sierpnia 2020

Caponata po włosku

W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem.

Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na Sycylię w XVIII wieku. Sycylijski naukowiec, Alberto Denti di Pirajno, wskazał duże prawdopodobieństwo przeniesienia dania do Italii przez marynarzy. Wszystko przez dużą ilość octu, którą pierwotnie używano do skomponowania caponaty, i która ma właściwości konserwujące. Inni uważają, że etymologiczne połączenie ze słowem cauponae jest dowodem na to, że było to jedzenie podawana podróżnikom w tawernach.

Niezależnie od pochodzenia, jest to danie, które we włoskiej kuchni występuje w wielu wariantach i kombinacjach. Co można w nim znaleźć? Kapary, oliwki, pomidory, bakłażana, paprykę i karczochy. Występuje również w wariantach z ośmiornicami lub rybami, jednak z zasady jest to wegetariańska potrawa. Niekiedy nawet traktowana jest jako dodatek do kanapek – po wcześniejszym zmiksowaniu.

Co jest kluczem do jej sukcesu? Połączenie struktur. Miękki bakłażan, chrupiące orzechy i gorycz bazylii sprawiają, że jej smaku nie zapomni się na długo!

Czas przygotowania:60 minut

Składniki

– kilogram bakłażanów
– 100 ml oliwy z oliwek, np. Biolevante
– cebula
– seler naciowy
– 100 g oliwek
– 20 ml octu balsamicznego, np. Nastro Nero
– orzeszki pinii

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany pokroić w kostkę i posypać solą. Odstawić na 15 minut – dzięki temu „puszczą” wodę i będą miększe.
  2. Cebulę, seler naciowy i pomidory pokroić w kostkę.
  3. Warzywa (poza bakłażanem) podsmażyć 5 minut w rondlu z rozgrzaną oliwą, a następnie zalać wodą i dusić 20 minut.
  4. Bakłażany podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
  5. Oliwki pokroić w plasterki.
  6. Wszystko połączyć i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
  7. Przed podaniem posypać świeżą bazylią i orzeszkami, a wedle upodobania polać octem balsamicznym.

Smacznego!