17 stycznia 2018

Carbonara

Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej klasycznych i popularnych potraw we Włoszech (i nie tylko). Wbrew pozorom, Włosi w ogóle nie używają do niego śmietany. Jedynymi składnikami potrzebnymi do powstania idealnej carbonary są dobry makaron, żółtka, włoski ser (Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano), Guanciale lub Pancetta oraz grubo mielony czarny pieprz.

Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu i wykorzystania prawdziwie włoskich produktów z naszych delikatesów:)

 

Czas przygotowania:25 min

Składniki

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g spaghetti
  • 200 g guanciale
  • 4 żółtka
  • 80 g Pecorino Romano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Pieprz czarny grubo mielony
  • Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Guanciale pokroić w plasterki lub w drobną kostkę, następnie podsmażyć na patelni na małym ogniu do lekkiego zarumienienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia.
  2. W garnku zagotować wodę, osolić i ugotować makaron al dente wedle instrukcji na opakowaniu.
  3. Ser Pecorino Romano zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. W dużej misce roztrzepać widelcem żółtka, wymieszać z pieprzem i startym serem.
  5. Dodać do miski usmażone wcześniej guanciale, wymieszać do połączenia się składników i utworzenia kremowej konsystencji.
  6. Ciepły, ugotowany makaron odcedzić, dodać do miski z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać. Sos powinien lekko zgęstnieć od ciepła makaronu.
  7. Przełożyć do głębokich talerzy, podawać posypane startym Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano.

Smacznego!